Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na žďárské Zelené hoře končí opravy kostela. Farnost začne opravovat ambit

Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou skončí na podzim opravy kostela svatého Jana Nepomuckého za více než 40 milionů korun. Odborníci v interiéru dokončují restaurování sochařské, štukové výzdoby a dlažby, sdělil koordinátor oprav František Laštovička. V podzimních měsících by zároveň měly začít práce na obnově ambitu, který kostel obkružuje. Také na ně získala farnost dotaci z evropského programu IROP. Poutní areál, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, je památkou UNESCO.

Kostel začala farnost opravovat na jaře 2018. „Smluvní vztahy s dodavateli jsou uzavřeny do konce září tohoto roku," uvedl František Laštovička. Podotkl, že akci ztěžovala protiepidemická opatření. Předpokládaná investice do obnovy ambitu podle něj převýší 100 milionů korun.

U kostela je obnovená fasáda i jeho okna. Místo bývalého hřbitova mezi kostelem a ambitem získalo podobu poutní louky, už je tam zelená tráva. Nejsložitějším úkolem, který byl v procesu obnovy řešený, bylo podle Laštovičky vrácení podlahy kostela do původní podoby. Po celé ploše bude znovu vícebarevná dlažba různých tvarů poskládaná do geometrických obrazců, která byla v minulosti částečně nahrazená díly z mramoru.

Ruční výroba dlažby

„Výroba dlažby probíhala zcela ručním způsobem v prostředí malé manufaktury. Vyráběny byly dlaždice čtvercové, pětiboké a podlouhle kosodélné v barevných odstínech cihlové, okrové a černé," uvedl Laštovička. Dlaždic bude potřeba více než 2000. Doplnil, že náročná nebyla jen výroba dlažby, ale i její teoretická a praktická příprava.

Kostel byl vysvěcený v roce 1722. Dobu rozkvětu poutního místa přerušil požár v roce 1784. Tehdejší správa povolila opravy pod podmínkou, že kostel bude sloužit jako pohřební a bude tam hřbitov. Hřbitov byl zrušený v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO.

Římskokatolická farnost spravuje Zelenou horu od roku 2014. „Obnova poutního kostela probíhá průběžně v podstatě od okamžiku jeho převzetí. Poměrně zásadní investicí například byla obnova stropní konstrukce v prvním ochozu kostela v letech 2015 až 2017," uvedl Laštovička.

I nyní s průvodcem 

Průvodcovská služba je na Zelené hoře i při opravách. „Protože v hlavní lodi kostela se stále pracuje, jsou prohlídky v obou patrech ochozů," uvedl farář Vladimír Vojtěch Záleský. Prohlídky jsou v posledních letech možné celoročně. V zimním období je třeba se objednat.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Region tourist

Štítky církve, památky, UNESCO, Zelená hora, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostel, oprava, dlažba, Světové dědictví UNESCO, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na žďárské Zelené hoře končí opravy kostela. Farnost začne opravovat ambit | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.