Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Moravské Budějovice chtějí změnit podobu místního hřbitova. Uvažují o přírodním pohřebišti

Moravské Budějovice nechaly zpracovat studii nové podoby hřbitova. Chtějí zlepšit jeho vzhled a stavět kolumbárium. Studii představí veřejnosti v listopadu, řekl místostarosta města Jan Švaříček (nestraník). Kromě toho se radnice zabývá možností zřídit ve městě přírodní hřbitov.

Ekologicky udržitelné pohřbívání

Vybudovat přírodní hřbitov navrhla městská zastupitelka Anna Prokopová (KDU-ČSL). Prokopová řekla, že se svým návrhem snažila zahájit dialog a hledání místa, kde by bylo možné přírodní hřbitov umístit.

„Podstata přírodního hřbitova je ekologicky udržitelné pohřbívání na klidném místě v obklopení přírody. Na takovém hřbitově nenajdete klasické náhrobky, svíčky, umělé květiny, barvené kameny, rozpálený beton. Naopak se zde projdete v lese nebo parku, zavzpomínáte na lavičce, kde můžete v tichosti rozjímat v klidu vzrostlých stromů a obklopí vás ticho a zeleň," uvedla Prokopová. Uvítala by, kdyby lidé ve městě měli možnost vybrat si takové místo posledního odpočinku.

Městská rada nesouhlasí

Její návrh zřídit přírodní hřbitov na volném prostranství vedle současného hřbitova městská rada po diskusi s architektem nepodpořila. „Aby přírodní hřbitov tak, jak si ho představujeme, vypadal, je k tomu potřeba vzrostlý les, ideálně starší stromy. A to kdybychom zakládali, tak by to možná bylo pěkné za 70 let a museli bychom řešit výkup pozemků. Myšlenka se nám ale líbí, dali jsme si proto za úkol, že budeme hledat remízky a lesíky v okolí města, v nějaké rozumné docházkové vzdálenosti, které jsou v našem vlastnictví, kde by taková věc mohla časem vzniknout," řekl Švaříček.

Sedmitisícové město má jeden hřbitov. Podle Švaříčka jeho kapacita dostačuje na desetiletí dopředu. Dokončovaná analýza navíc ukázala, že z finančních důvodů lidé dávají přednost malým hrobům nebo urnovým schránkám. Velkých hrobů, které jsou opuštěné, přibývá.

Změny přijdou postupně

Podle návrhu architektů by měl mít hřbitov víc laviček, lepší cesty a také nové kolumbárium postavené v jeho zadní části. Zatím na hřbitově kolumbárium není. Studie bude podle Švaříčka návodem k tomu, jak by měl jednou hřbitov vypadat. Změny se ale budou dělat postupně, vždy podle toho, co bude nutné na hřbitově opravit. Vedle kolumbária by mohlo být na hřbitově i místo, kde nebudou hroby vymezené velkými náhrobky, ale jen malými kameny, pod kterými bude popel zemřelých uložený v rozložitelné urně. Studie počítá také s tím, že součástí hřbitova bude pietní místo za nenarozené děti.

Přírodní hřbitov je alternativou k běžným hřbitovům. Popel zemřelých se při něm ukládá ke kořenům stromů nebo pod květiny. Důležitý je při něm aspekt ekologie, koloběhu života a přírody. První přírodní pohřebiště v Česku Les vzpomínek začal fungovat v roce 2015 v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením kraje Vysočina

Štítky Třebíčsko, Moravské Budějovice, hřbitov, pohřebiště, stavby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské Budějovice chtějí změnit podobu místního hřbitova. Uvažují o přírodním pohřebišti | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.