Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odstávka v Dukovanech: Energetici zavezli palivo do třetího bloku, práce mají ze dvou třetin hotové

Pracovníci dukovanské elektrárny 19. ledna odstavili třetí výrobní blok. A nyní energetici do tohoto bloku po více než čtyřech týdnech opět zavezli palivo. Do konce odstávky energetikům zbývá zvládnout zhruba třetinu z celkových 17 205 pracovních příkazů. Elektrárna už naplno přešla na delší palivové cykly a směřuje k dalšímu zvyšování bezpečnosti a efektivity.

Zmíněný třetí výrobní blok energetici odstavili kvůli plánované údržbě zařízení a pro výměnu části paliva. „349 kazet bude v reaktoru pracovat déle než v minulých letech. Modernizované palivo s pracovním označením PK 3+ navíc umožňuje, spolu s dalšími úpravami, dál zvyšovat efektivitu elektrárny," zmínil mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. 

Doplňuje ho člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek. „V Dukovanech jsme už na delší palivový cyklus naplno přešli, v Temelíně jsme v přechodové fázi. Přechod na osmnáctiměsíční palivové cykly dokončíme v příštím roce. Samozřejmě nejvyšší prioritou i těchto projektů je bezpečnost provozu." 

Aktuálně ČEZ zaváží palivo ze svých zásob. Ty navýšil už v druhé polovině minulého desetiletí a pokračuje i s rozšiřováním speciálních skladů. „Skladovací kapacity jsme už navýšili a dlouhodobě udržujeme takové zásoby, aby nám vydržely vždy na nejméně tři roky provozu. Zároveň jsme i zvýšili počet dodavatelů paliva,“ upřesňuje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Během prvních 46 dnů odstávky specialisté provedli čištění parogenerátoru číslo 5 od minerálních úsad a provedli výměnu několika kusů sekčních armatur, jejichž modernizace je součástí investic určených pro přípravu zařízení na plánovaný minimálně šedesátiletý provoz elektrárny. „V sekundární části bloku energetici dokončují montáž parních turbín po provedených kontrolách lopatek a vysokotlakého systému ucpávkové páry. Koncem týdne zahájí olejové proplachy a přípravu na provozní zkoušky obou parních turbosoustrojí," dodal Bezděk. 

Ukončení odstávky energetici předpokládají počátkem dubna. „Přesný termín opětovného zahájení výroby třetího bloku ČEZ upřesní v návaznosti na průběh zbývajících plánovaných činností a na výsledky prováděných kontrol a testů," nastínil závěrem mluvčí Bezděk. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto JE Dukovany | Zdroj JE Dukovany

Štítky elektrárna, reaktor, odstávka, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstávka v Dukovanech: Energetici zavezli palivo do třetího bloku, práce mají ze dvou třetin hotové | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.