Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dozvuky Vánoc v Třebíči. Vyrobili jsme ruské kolo a město nás odmítlo, říká rodina Kočkova. Nic jsme nedomlouvali, hájí se radnice

Čtvrteční zasedání zastupitelstva v Třebíči mělo bouřlivý závěr. Půlhodinovou vášnivou debatu vzbudilo vystoupení z pléna. Konkrétně šlo o příspěvek provozovatelky kolotočů a lunaparků Barbory Kočkové. Její rodina ze Starče s atrakcemi jezdila do Třebíče více než 50 let. S tím je ale zřejmě konec.

„Nyní mi pan starosta řekl, že náměstí už teď tomu není přizpůsobeno. Jsem tu pro to, že nečekám nějakou nápravu. Musím tu říct, jako člověk, co se na nás udělo a jak jste se na nás podepsali,“ řekla na začátku svého příspěvku Barbora Kočková. Podle ní 14. listopadu 2022 ji měl oslovit místostarosta Třebíče Miloš Hrůza (ANO 2011) s tím, že by pro Třebíč chtěl vyrobit vánoční vyhlídkové kolo. „Mám zde komunikaci, na kterou jste asi zapomněl. Proběhla schůzka, na níž byla přítomná i Nikol Černá z městského kulturního střediska,“ mluvila Kočková směrem k Miloši Hrůzovi.

Jak dodala, vánoční atrakce měla být umístěna v parku na Hrádku. „Sám jste řekl, že tam by bylo úžasný. Schůzka proběhla i přímo na místě s tím, že pak místostarosta Hrůza sdělil, že město na akci nedostane dotaci, tak se na Hrádku nic takového postavit nesmí,“ pokračovala Kočková. Další schůzka proběhla u Kočkových doma, aby zástupce města viděl, jak taková atrakce vzniká.

„Celá rodina jsme se psychicky sesypali." 

Náklady na výrobu vyhlídkového kola se dostali na více než pět milionů. Podle Kočkové si na to její rodina vzala půjčku. „Budeme to splácet řadu let,“ řekla Kočková s pohnutým hlasem. „Napsal mi, že se na kolo bude těšit a že udělá maximum pro to, aby takové kolo v Třebíči bylo. Poslal mi i gondoly, jak by měly vypadat,“ říká Kočková.

Hrůza jí měl údajně poslat i fotky vyhlídkového kola z Českých Budějovic. „My jsme se drželi toho všeho, jak chtěl, aby kolo vypadalo. A pak mi pan Hrůza jednou v neděli zavolal, že za panem starostou byl pan Jung s tím, ať nepočítáme s tím, že to naše kolo projde. Je to projekt za pět milionů korun, celá rodina jsme se psychicky sesypali,“ rozplakala se podnikatelka ze Starče.

Třebíčští radní podle Kočkové nakonec vybrali jiného provozovatele, který má s touto atrakcí více zkušeností. A padla od ní otázka, proč tedy město neprovedlo výběrové řízení, když měli zájem dva provozovatelé. Se starostou Třebíče Pavlem Pacalem jednal i právník Barbory Kočkové. „A víte, jaká byla reakce pana starosty? Že prý město o tom nikdy nejednalo. Že vše má na starosti městské kulturní středisko. Víte, my jsme vám věřili. Nepřišla jsem se sem hádat. Pane Hrůzo, nikdy bych nevěřila, že se necháte někým takhle ubalamunit,“ nebrala si Kočková servítky a dále pokračovala.

Podle jednacího řádu měla podnikatelka Barbora Kočková prostor k vyjádření v délce maximálně devíti minut. Zastupitelé dvakrát hlasovali o prostoru k dalšímu jejímu vyjádření, to však ani jednou hlasováním neprošlo.

„Jsem tu pro to, aby všichni viděli, jak umíte jednat. A je to hanba. Na každýho na světě dojde, a vy to dobře víte. Proč takto jednáte? Copak nemáte srdce? Vy vůbec nemáte představu, do jaké situace jste nás dostali. My jsme zadlužení na několik let,“ poznamenala Kočková.

Jako první na ni reagoval starosta města Pavel Pacal (STAN). „Zastupitelstvo tu není od toho, aby vybíralo provozovatele na jakoukoliv atrakci. Řešíme jiné věci. Nevím nic o tom, že by město mělo u vás objednanou nějakou atrakci. Zastupitelstvo tu rozhodně není od toho, aby řešilo spory s druhou rodinou, která provozuje kolo. Vybrali jsme někoho jiného na základě nějakých podkladů. A to je naše právo. Tečka,“ řekl rozhodně Pavel Pacal.

Barboru Kočkovou vyzval k tomu, aby mu elektronicky zaslala písemný doklad toho, že má s městem uzavřenou objednávku na výrobu kola. Kočková totiž několikrát zopakovala, že veškerou komunikaci s místostarostou Třebíče má archivovanou a vše může písemně doložit. 

„Musím reagovat na tu snůšku lží." 

Do vzrušené debaty se zapojil také tolikrát zmiňovaný Miloš Hrůza. „Musím reagovat na tu snůšku lží z úst paní Kočkové. Ano, s rodinou jsem jednal přes pana Chňoupka, který mě požádal o to, zda bych za rodinou Kočkových jel. Chtěli mi ukázat, co dělají a co by případně připravili pro město. Už teď vím, že to byla chyba. Tam ale z kola nebylo vůbec nic. Byly tam možné jen nějaké železné prvky,“ krčil rameny Miloš Hrůza.

Dodává, že Barbora Kočková měla do konce ledna dodat vizualizaci, jak by kolo mělo vypadat. To se však nestalo, místostarosta Hrůza ji musel urgovat. „Poslala jen nějaký zkopírovaný papír. V mezidobí sama řekla, že tedy nějaké kolo vyrobí. Ano, byli jsme na Hrádku, tam to ale umístit nešlo. Šli jsme na náměstí. Místo jsme tam našli s tím, že kolo vyrobí a budou ho používat pro svoje podnikání. Ne jen pro jednorázovou akci pro město,“ zdůraznil místostarosta Třebíče s tím, že před rodinou Kočkových se na radnici obrátil druhý zmíněný provozovatel, jenž byl nakonec vybrán. „Nevím, proč si berete město a zastupitele jako rukojmí ve svém sporu s druhou rodinou,“ vzkázal Hrůza rodině ze Starče.

Město vybralo konkurenci 

Oba návrhy hodnotila pracovní skupina s názvem Vánoční Třebíč. A nakonec tedy vybrala druhého provozovatele. „Ano, bylo mi to líto, protože jsem s vámi o tom jednal. Ale prostě tak to bylo, nerozhodoval jsem o tom sám. A teď tu budete vykřikovat a plamenně hovořit o tom, jak vám bylo ublíženo,“ poznamenal Hrůza.

O slovo se přihlásili i opoziční zastupitelé. Mezi nimi třeba Blanka Kutinová (Třebíč občanům!). Tu zajímalo, podle jakých kritérií vybírala zmiňovaná pracovní skupina. A upozornila i na to, že Kočkovi měli za jednu jízdu účtovat 50 korun, zatímco provozovatel Atrakce Jung o třicet korun více. „Byla dvě kritéria – prvním byly reference a druhým bezpečnostní atest a certifikace daných kol v souvislosti s provozováním v daných letech. Komise vybrala daného provozovatele, protože má velké zkušenosti s provozováním tohoto kola a dodal nám ty bezpečnostní certifikáty,“ vysvětlil na dotaz Kutinové starosta Pacal.

Slovní přestřelku koalice a opozice ještě více podpořil opoziční zastupitel Jaromír Barák (Třebíč občanům!). „Vypadá to, že v radě levá ruka neví, co dělá ta pravá, Styďte se, pane místostarosto. Zvažte, jestli sedíte na té správné židli. Rezignujte,“ vzkázal Hrůzovi Jaromír Barák.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třebíč

Štítky zastupitelstvo, rada, kolo, atrakce, dohoda, radnice, Vánoce, advent, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dozvuky Vánoc v Třebíči. Vyrobili jsme ruské kolo a město nás odmítlo, říká rodina Kočkova. Nic jsme nedomlouvali, hájí se radnice | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.