Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Dukovanech opět vyrábí první blok. Kvůli obměně paliva a servisu stál od června

V Jaderné elektrárně Dukovany ve středu 9. srpna začal znovu dodávat elektřinu do sítě první blok, který byl podle plánu kvůli výměně části paliva a servisu zařízení odstavený od 2. června. První turbosoustrojí bylo připojené ve 14:03, druhé turbosoustrojí v 18:03. Operátoři následně začali zvyšovat výkon bloku a provádějí v něm testy a kontroly, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V provozu jsou všechny čtyři výrobní bloky Dukovan.

Štěpnou reakci v prvním bloku spustili energetici v neděli, na plný výkon by se měl dostat do konce týdne. Mluvčí uvedl, že v Dukovanech to byla předposlední odstávka v tomto roce. Odstávku čtvrtého bloku elektrárny má společnost ČEZ v plánu zahájit v říjnu.

U prvního bloku nyní šlo o jeho 37. odstávku, podle firmy ČEZ byla jedna z nejrozsáhlejších. Technici plnili přes 20 tisíc pracovních příkazů. Zkontrolovali i tlakovou nádobu reaktoru, zvládli čištění jednoho z parogenerátorů, na dvou turbínách udělali kontroly, které se provádí po osmi letech provozu, vyměnili vysokotlaké části jednoho z rotorů. V červenci se kvůli úpravám společných zařízení zastavil na tři týdny také druhý dukovanský blok.

Pátá nejvyšší roční výroba 

„Využili jsme období nižší spotřeby elektřiny a naplánovali práce na zařízení, která jsou společná pro obě výrobní jednotky. Šlo třeba o výměnu klapek přívodního potrubí surové vody do centrální čerpací stanice nebo potrubí cirkulační chladicí vody," uvedl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Loni dukovanská elektrárna dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což byla její pátá nejvyšší roční výroba. Od začátku letoška vyrobila přes 8,5 TWh elektřiny.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Investicemi do modernizace je chce ČEZ udržet v provozu nejméně 60 let. „Následujeme tak příklady světové praxe s tím, že si neustále musíme být jistí stavem klíčových komponent," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

O stavbu nového dukovanského bloku se ucházejí francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Společnost ČEZ vyzvala všechny tři uchazeče k podání finálních nabídek, a to do poloviny letošního září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ekolist.cz

Štítky blok, energie, jaderná, ČEZ, odstávka, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech opět vyrábí první blok. Kvůli obměně paliva a servisu stál od června | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.