Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Přísný vegetarián Miloslav Mejzlík známý z pohádky, Rodinných pout i Hvězdné brány

Dnes slaví narozeniny český divadelní a televizní herec Miloslav Mejzlík, kterého známe i díky dabingu. Tento herec se narodil přesně před 72 lety v Třebíči.

Miloslav Mejzlík vojnu strávil v Armádním uměleckém souboru. Mejzlík je absolventem brněnské JAMU, poté dostal příležitost v divadle Jiřího Wolkera. Až na nějaké menší pauzy se stalo toto divadlo jeho domovinou. Coby divadelní herec dále působil v Divadle Na zábradlí, Divadle Komedie a Divadlo Archa. V brněnském Národním divadle zastával funkci uměleckého šéfa.

V letech 2001-2002 byl takzvaně hercem na volné noze, během tohoto období hostoval v Národním divadle v Praze, kde jej lidé mohli vidět ve Vančurově Markétě Lazarové v roli Kozlíka, v Aischylově Oresteie jako Aganemnona či ve Fantomu opery.

Umělecký šéf v Brně 

Od ledna 2003 působil v činohře Národního divadla v Brně. 1. srpna 2003 byl uveden do funkce šéfa činohry, kde působil do roku 2005 také jako umělecký šéf. 28. února opustil na vlastní žádost tuto funkci a vrátil se zpět na scénu Divadla Na Zábradlí.

Hynek z Rodinných pout 

Miloslava Mejzlíka známe i z televize, a to už od 80. let minulého století. Poprvé se ukázal ve filmu Zrelá mladosť, do povědomí začal více vstupovat spíše až v 90. letech. Jednu z rolí – pantáty Vojty – získal ve slavné Troškově pohádce Princezna ze mlejna, poté hrál jednu epizodní roli ve slavném seriálu Četnické humoresky. Nejvíce se ale proslavil v rodinném seriálu Rodinná pouta, v němž si zahrál jednu z hlavních rolí – Hynka Skálu. Mejzlík hrál také v seriálu Kriminálka anděl.

Hvězdná brána a Mafia 

Rodák z Třebíče je aktivní i coby dabér. Jeho hlas je slyšet v mnoha filmových upoutávkách, svůj hlas propůjčil plukovníkovi Jacku O´Neillovi v seriálu Hvězdná brána, dále Velkému knížeti v kreslené pohádce Bambi, Aslanovi v Letopisech Narnie a dalším. Daboval také postavu Steva v PC hře Mafia II.

Miloslav Mejzlík je známý přísným vegetariánstvím, je členem sdružení pro mentálně postižené ve své rodné Třebíči. V roce 2013 obdržel spolu s rozhodčím Jaromírem Čejkou Cenu města Třebíče.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo Lucie Bílé | Zdroj wikipedia, trebic.cz, osobnosti.cz,

Štítky rodák, herec, divadlo, film, dabing, Miloslav Mejzlík, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Přísný vegetarián Miloslav Mejzlík známý z pohádky, Rodinných pout i Hvězdné brány | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.