Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Park v Třebíči nově střeží socha Masaryka. Nestojí na podstavci, na zemi je lidem blíž, říká autorka

Pokud se vydáte do parku v Tyršových sadech v Třebíči, pak tam nově „potkáte" bronzovou sochu prezidenta a čestného občana města Tomáše Garrigue Masaryka. Slavnostního odhalení přihlížely stovky lidí, na místě byla přítomná i autorka sochy Tea Smetanová.

Na slavnosti zazněla v podání žákyň Základní umělecké školy v Třebíči Masarykova oblíbená písnička Ach synku, synku, mladí členové Skautu a Sokola drželi čestnou stráž.

„Svoje místo v Tyršových sadech má socha prezidenta první republiky oprávněně. Park, pojmenovaný po zakladateli Sokola Miroslavu Tyršovi, vznikal v roce 1903. V Třebíči nám chybělo důstojné místo, kde by se mohlo shromáždit víc lidí a uctít jeho památku, nebo oslavit vznik republiky. Vedle parku stojí základní škola T. G. Masaryka, hezky to do sebe zapadá,“ uvedl starosta města Pavel Pacal.

Sochařka a autorka díla Tea Smetanová měla ze zadání vytvořit Třebíči, ve které doposud socha prezidenta nestála, Masarykovu podobiznu radost. Při tvorbě měla volné ruce. Prezidenta vyvedla v životní velikosti v klobouku a dlouhém plášti, záměrně ho neumístila na podstavec, aby byl lidem přístupnější.

„Sice jsem dostala šibeniční termín, ale šla jsem do toho. Byla to výzva a za tu práci děkuju. A s městem se mi výborně spolupracovalo, fakt, všem to doporučuju, užila jsem si to,“ sdělila s úsměvem umělkyně Tea Smetanová.

Dílo za téměř milion korun 

„Prvorepublikový prezident Masaryk ve ztvárnění Smetanové drží v této neklidné době Česku palce," dodala za třebíčskou radnici její mluvčí Irini Martakidisová.

Za bronzovou sochu zaplatila radnice 800 tisíc korun, jak vyplývá z informací v registru smluv. Odlily ji slévárny ve Veverských Knínicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky socha, Masaryk, park, odhalení, Třebíč, Tomáš Garrigue Masaryk, Miroslav Tyrš, Tyršovy sady (Pardubice), První republika, Pavel Pacal, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park v Třebíči nově střeží socha Masaryka. Nestojí na podstavci, na zemi je lidem blíž, říká autorka | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.