Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Dukovanech začne za týden plánovaná odstávka 3. bloku. Vyrábět nebude 40 dní

V Jaderné elektrárně Dukovany začne 28. května odstávka třetího výrobního bloku spojená s výměnou části paliva za čerstvé. Podle plánu nebude blok dodávat elektřinu do sítě 40 dní. Zatím fungují všechny čtyři bloky Dukovan, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Doplnil, že v elektrárně stále platí mnoho opatření proti šíření koronaviru a řada zaměstnanců už dostala aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19.

Třetí dukovanský blok je v provozu od 1. května loňského roku. Před chystanou odstávkou už blok přešel do takzvaného výkonového a teplotního efektu, elektřinu pořád dodává naplno. „Hodnota kyseliny borité je nyní v primárním okruhu nulová a pro další provoz před blížící se odstávku bloku využívají operátoři reaktivitu získanou velmi pozvolným snižováním teploty," uvedl mluvčí Jiří Bezděk.

Bloky elektrárny se kvůli výměně části jaderného paliva, servisu a kontrolám zařízení zastavují pravidelně. Během odstávky třetího bloku energetici v jeho reaktoru vymění za čerstvé 90 z celkových 349 palivových kazet. Čtvrtý blok Dukovan byl letos odstavený od 12. února do 8. dubna. Poslední letošní plánovaná odstávka začne v dukovanské elektrárně v polovině listopadu, bude se týkat bloku číslo dvě.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR, její bloky byly zprovozňovany v letech 1985 až 1987. Vloni Dukovany vyrobily 14,3 terawatthodiny (TWh) elektrického proudu a od začátku letoška 5,387 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Atominfo

Štítky energie, jaderná, odstávka, ČEZ, Dukovany, elektrárna, elektřina, Jiří Bezděk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech začne za týden plánovaná odstávka 3. bloku. Vyrábět nebude 40 dní | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.