Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obce na Pelhřimovsku jednají o nabídce firmy na stavby větrníků

Město Počátky na Pelhřimovsku a některé obce v jeho okolí projednávají nabídku firmy na stavbu větrných elektráren spojenou s příslibem peněžních příspěvků. V Polné, Brzkově na Jihlavsku a obci Věžnice v jejich sousedství zastupitelstva nabídku stejné firmy odmítla. Na Vysočině jsou větrníky podle dostupných údajů na třech místech. Nepřibývají asi deset let. Kraj je odmítal s odkazem na to, že by vysoké stožáry poškodily krajinný ráz.

Stanovisko kraje k větrným elektrárnám se od té doby nezměnilo, řekl krajský radní Martin Hyský (ČSSD). Jak doplnila mluvčí kraje Jitka Svatošová, kraj v posledních pěti letech ani nezaznamenal žádný vážný zájem o jejich stavbu.

Se záměrem budování větrníků podle informací starostů od minulého roku oslovuje obce v kraji společnost meridian Nová Energie. V návrhu městu Polná se představila jako firma, která provozuje větrné elektrárny v Německu. Její zástupkyně se nechtěla k nabídkám obcím na Vysočině vyjadřovat, jde podle ní o interní záležitosti společnosti.

V Počátkách se zástupci firmy zúčastnili zastupitelstva. „Zatím se schválilo, že se ustanoví komise, která bude získávat další informace azjišťovat názor občanů," řekl starosta Karel Štefl (nestraník). Dodal, že teprve pak by mělo zastupitelstvo rozhodnout, jestli jít cestou větrných elektráren, nebo nejít.

Rozhodující je názor občanů

Kvůli záměru na stavbu větrníků byla v Počátkách anketa před lety, podle starosty bylo proti víc než 90 procent lidí. Tehdy podle něj ale šlo o místo, kdy by větrníky trčely nad městem. Nynější firma vybrala lokalitu vzdálenou vzdušnou čarou asi kilometr, prý zvažuje čtyři až pět větrníků. Podle Štefla není moc zdrojů elektřiny, které by nepoškozovaly životní prostředí, ale okolnosti záměru je potřeba dobře prověřit. „Samozřejmě je pro nás rozhodující většinový názor občanů," uvedl.

V Horní Cerekvi se poslední nabídka týká až pěti větrníků, za jeden, postavený na soukromém pozemku, firma městu slibuje 150 tisíc korun ročně. Město by mělo také dostat jednorázově milion korun za každý větrník v roce, kdy bude uvedený do provozu. Před rozhodnutím zastupitelstva je podle starosty Milana Kunsta (bezpartijní) záležitost potřeba dobře probrat sveřejností.

Dvě nám nevadí, ale stačí 

Nabídku v regionu dostala například i Horní Ves, kde firma naposled zmiňovala možnost stavby čtyř větrníků. Ani tam podle starosty Petra Kapouna (za STAN) ještě rozhodnutí nepadlo.

Naopak zastupitelé Polné i Brzkova na Jihlavsku nabídku větrníků odmítli. „My jsme se okamžitě ozvali, že v žádném případě na svém katastru tyto velké elektrárny nechceme, nemá to pro nás žádný užitek," řekl brzkovský starosta Aleš Bořil (bezpartijní). Záměr na stavbu dalších větrníků odmítla i obec Věžnice, která už deset let na svém území dvě větrné elektrárny má. „Ty dvě nám nevadí, ale stačí," řekl starosta David Drahoš (bezpartijní) .Za větrník obec dostává kolem 200 tisíc korun ročně.

Největší a nejstarší větrný park na Vysočině je v Pavlově na Jihlavsku, kde jsou od roku 2006 čtyři zařízení. Jeden větrník stojí u obce Kámen na Havlíčkobrodsku. I tam starostové uvedli, že jim větrné elektrárny nepřekáží. Například obec Kámen za elektrárnu dostává od provozovatele ročně 80 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky energie, elektrárna, větrná, větrník, větrná energie, okres Pelhřimov, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Polná, Věžnice, Martin Hyský, ČSSD, Karel Štefl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na Pelhřimovsku jednají o nabídce firmy na stavby větrníků | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.