Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jihlava koupí měřiče hluku, sledovat bude výrobu Kronospanu, akce i dopravu

Jihlavská radnice koupí dva měřiče hluku. Sledovat bude hluk v okolí výrobce dřevotřískových desek Kronospan, na jehož hlučnost si lidé stěžují. Kontrolovat bude například i hlučnost kulturních akcí nebo dopravy v ulicích. Na základě výsledků měření nebude moci nikoho postihovat. Pokud zjistí nadměrnou hlučnost, bude to dál řešit s krajskou hygienickou stanicí.

Měřiče hluku s kalibrátorem budou podle primátora kvalitní, oba budou stát okolo 60 000 korun. Dostane je městská policie. „Je to v podstatě pro naše interní měření hluku," uvedl  jihlavský primátor Petr Ryška (ODS). Výsledky z národní referenční laboratoře u Kronospanu, která tam na šesti místech měřila i v červenci, někteří lidé zpochybňují. Radnice tam teď bude hluk měřit kontinuálně.

Kromě sledování dopadů výroby Kronospanu na okolí si chce radnice ověřovat také například hlučnost koncertů a jiných programů ve městě. „Protože se v poslední době taky začaly množit stížnosti na to, že těch kulturních akcí je příliš mnoho a že se lidé nevyspí," uvedl Ryška. Špatné výsledky by mohly ovlivnit jednání s pořadateli o jejich dalších aktivitách. Měřiče mohou být i v některých ulicích, kde je podle obyvatel třeba hlučná doprava.

Krajské město si chce také dál pronajímat auto, které umožňuje automatizovanou kontrolu parkovišť. V Jihlavě už kontroluje parkování ve zpoplatněných zónách od loňského podzimu. Radnice teď vypisuje výběrové řízení na pronájem takového vozu na další čtyři roky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Město Jihlava

Štítky měřič hluku, hluk z výroby, hluk z dopravy, hluk ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava koupí měřiče hluku, sledovat bude výrobu Kronospanu, akce i dopravu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.