Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Na Jihlavsku letos vodohospodáři prodlouží tok Jihlávky v Prostředkovicích

Na Jihlavsku vodohospodáři do listopadu upraví koryto Jihlávky v Prostředkovicích. Tok říčky pak bude o třetinu delší, aby voda odtékala z krajiny pomaleji. Vytvoří u ní místo s pozvolným přístupem k vodě, kde si lidé budou moci odpočinout.

Na rozdíl od jiných obcí jsou v Prostředkovicích tyto úpravy možné díky tomu, že tam k říčnímu toku nezasahuje zástavba, sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Akce za 1,6 milionu korun je financovaná z evropských fondů.

Pracovníci teď u Jihlávky rozebírají opevnění břehů. Z původně lichoběžníkového koryta pak vytvoří přírodní miskovité koryto s meandry. „Dokonce vznikne další paralelní koryto, které umožní rozdělení průtoků a říční nivu rozčlení. Ekologickou funkci posílí prvky jako mrtvé dřevo či solitérní kameny,“ informoval generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V paralelním korytě bude možné osadit herní prvky pro děti, v toku budou nášlapné kameny. „Ve spolupráci s obcí usnadní lidem přístup také dvě schodiště a průchod přes koryto Jihlávky umožní nová lávka,“ řekl mluvčí. Na závěr povodí v tomto území vysází stromy a keře.

Velké úpravy na Svratce

Na Vysočině letos povodí revitalizuje také Svratku v Sedlišti u Jimramova na Žďársku. I tam pak bude koryto řeky členitější. Zlepší se tím podmínky pro zadržování vody v této oblasti i samočisticí schopnost vodního toku, uvedl podnik minulý měsíc. Úpravy tam budou stát 4,7 milionu korun, skončí rovněž v listopadu.

Ještě větší úpravy na Svratce byly nedávno dokončené mezi Herálcem a městem Svratka na Žďársku. V Herálci povodí opravilo zdi u řeky a pod obcí vrátilo Svratku do původního koryta, čímž její tok prodloužilo skoro o kilometr. Tyto práce stály 33,8 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky revitalizace, Jihlávka, ekologie, voda, povodí Moravy, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihlavsku letos vodohospodáři prodlouží tok Jihlávky v Prostředkovicích | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.