Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jihlavě zanedlouho začne jarní úklid. Řidičům, kteří si nepřeparkují, hrozí pokuta a odtah auta

Hned po Velikonočním pondělí, tedy v úterý 2. dubna, začne v Jihlavě jarní blokové čištění. Pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) opraví zhruba 250 kilometrů silnic a kromě toho i 200 kilometrů chodníků.

Město se bude čistit zhruba osm týdnů, přičemž území města s příměstskými obcemi je rozděleno do sedmi úseků.

„Pracovníci SMJ v počtu třiceti zaměstnanců budou pracovat na jednotlivých úsecích. Úklid bude probíhat na základě schváleného plánu blokového čištění místních komunikací. Na jarní úklid bude nasazeno 17 kusů techniky. Jedná se o tři velké zametací stroje, dva chodníkové zametací stroje, dvě kropicí vozidla, čtyři vozidla na odvoz shrabků, jedno vozidlo na čištění kanalizačních vpustí, jeden nakladač na nakládání smetků, dvě vozidla na odvoz uličních smetků a dvě vozidla na rozvoz přenosných dopravních značek,“ vyčíslil mluvčí SMJ Martin Málek.

Letošní blokové čištění místních komunikací začne v úterý 2. dubna a skončí v pátek 31. května.

I letos, stejně jako v předchozích letech, bude blokovému čištění místních komunikací předcházet předčištění příměstských částí. Mezi ně patří například Heroltice, Popice, Pístov, Pávov, Červený Kříž, Antonínův Důl, Zborná a další.

„Masarykovo náměstí a přilehlé ulice budou čištěny o víkendu z důvodu nižšího provozu na komunikacích. Úklid je naplánovaný na sobotu 6. dubna a neděli 7. dubna a následně na další sobotu 13. dubna. Největší sídliště Březinova a Na Kopci se začnou uklízet od úterý 2. dubna,“ řekl Málek k plánům čištění.

S úklidem letos vypomůže 25 brigádníků, ti pomůžou s ručním čištěním, tedy se škrábáním, zametáním a dočišťováním chodníků a parkovišť. „Splachování chodníků bude prováděno individuálně. Zároveň při úklidu chodníků a vozovek provedeme čištění 3 755 dešťových vpustí,“ popsal Málek.

Značky umístí osm dní předem 

Po jednotlivých úsecích SMJ instalují přenosné dopravní značky B 29 s dodatkovou tabulkou „Blokové čištění dne...“ s vyznačením přesného termínu, kdy se bude provádět čištění.

„Dále budou rozmístěné značky IZ 8a – zóna zákazu stání a IZ 8b – konec zóny zákazu stání, opět s dodatkovým textem o blokovém čištění. Dopravní značky budou umísťovány na jednotlivé úseky osm dní předem,“ říká mluvčí SMJ.

Na facebookových stránkách SMJ se lidé aktuálně každý týden dočtou, rozpis ulic, dané úseky a datum úklidu.

Spolupráce se strážníky 

Do úklidu se i letos zapojí jihlavská městská policie, strážníci budou dohlížet na to, jak řidiči respektují dopravní značení. Řidič, kteří se nebudou řídit značkami, musí počítat s pokutou a s tím, že jejich vozidlo bude odtaženo.

„Při loňském úklidu bylo celkem odtaženo 312 vozidel. Čištění krajského města vloni vyšlo na 6 877 279 korun bez DPH,“ shrnul závěrem Martin Málek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy, Město Jihlava

Štítky úklid, jaro, blokové, čištění, silnice, chodníky, město, SMJ, značení, odtah, pokuta, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:14Odpovědět

V Jihlavě zanedlouho začne jarní úklid. Řidičům, kteří si nepřeparkují, hrozí pokuta a odtah auta | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.