Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dřevěná opěra na Brněnském mostě brzy zmizí. Oprava půjde ruku v ruce s omezením pro chodce i řidiče

Současné teplé počasí, které u nás panuje, přeje zahájení stavebních akcí, které by jinak začaly třeba až začátkem dubna. Jednou z prvních letošních investic v krajské Jihlavě bude oprava starého Brněnského mostu.

Zpevňuje ho dřevěná konstrukce 

Z něj se v minulosti v důsledku špatného technického stavu začaly uvolňovat kameny, a byl proto provizorně zpevněn pomocí dřevěné konstrukce. Takzvaný starý Brněnský most, který se nachází v blízkosti Zoo Jihlava, je nyní v havarijním stavu. „V místě po opravě zmizí zábrany, které tam nyní jsou. A bude z toho zase normální most pro dopravu,“ ujistil novináře primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

V rámci první etapy se provedou opravy stávajících kamenných klenbových mostů a kamenných opěrných zdí. „U klenbových mostů bude sanována spodní stavba a nosná konstrukce. Spodní stavba bude sanována současně i u opěrných zdí. Dále budou zhotoveny nové římsy s přitěžovací deskou včetně zábradlí a bude provedena výměna vozovkových vrstev na mostech a zdech. V rámci stavby vzniknou také nové chodníky, část cyklostezky a veřejné osvětlení,“ doplnil Tomáš Kejval z odboru rozvoje města.

Stav mostu je havarijní, byl proto provizorně zpevněn pomocí dřevěné konstrukce. Ta byla přistavěna ve dvou etapách v letech 2019 a 2020. 

Most je určen jak pro pěší, tak i pro auta. Po jedné straně jsou po celé délce mostu umístěny betonové zátarasy. Jak dále dodal Ryška, během rekonstrukce mostu, která bude zahájena ještě během tohoto měsíce, se opraví i povrch a zábradlí. Po opravách zde pak město zavede běžný dopravní režim.

Oprava přinese omezení 

Řidiči i chodci se musí připravit na omezení, která opravu budou doprovázet. „V určitě době bude určitě uzavřený i pro pěší,“ upozornil primátor Jihlavy.

Oprava starého Brněnského mostu, který se nachází poblíž Zoo Jihlava, bude zahájena již během března.

Dle projektové dokumentace jsou předpokládané náklady 26 milionů korun včetně DPH.  Stavba bude plně financována městem Jihlavou, bez podpory dotace.

Jak zjistila redakce Drbny, opravy vyjdou na 27 milionů korun a hotové by měly být do konce letošního srpna. 

Cyklostezka do Stříteže 

Další akcí, která by měla být zahájena ještě nyní v březnu, je cyklostezka do Stříteže. „Zde podala nejlepší nabídku firma Porr. Náklady se dostanou zhruba na 50 milionů korun bez DPH,“ dodal Ryška.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky most, Brněnský, doprava, omezení, oprava, rekonstrukce, investice, březen, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěná opěra na Brněnském mostě brzy zmizí. Oprava půjde ruku v ruce s omezením pro chodce i řidiče | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.