Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Monitorovací auto končí s pouhým sledováním ulic, od pondělí začne neukázněným řidičům posílat pokuty

V ulicích Jihlavy přestávají dávat pokuty strážníci obcházející parkoviště. Od pondělí 15. ledna bude rozdávání pokut za špatné parkování automatizované, postará se o to monitorovací auto, které je ve městě od loňského října.

Jak vedení Jihlavy avizovalo, vůz ověšený kamerami několik týdnů jen sledoval situaci, zejména obsazenost jednotlivých parkovišť. Nyní přechází k další funkcionalitě a tím je posílání pokut řidičům, kteří nezaplatili za parkování.

Pokutu přitom dostane pouze ten řidič, který na místě stojí dobu delší než pár minut. „Každou trasu auto projíždí dvakrát s odstupem alespoň 20 minut. Přestupek na parkovištích bude vyhodnocen u všech aut, která budou při obou průjezdech zjištěna bez platného parkovacího oprávnění,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Radovan Daněk. Jeden průjezd stačí jen pokud auto parkuje v zákazu zastavení.

Systém myslí i na vozidla, u kterých nebude možné přečíst registrační značku. K těm umí zavolat strážníka, aby vše dořešil na místě.

Každý přestupek monitorovací auto zdokumentuje, automaticky zpracuje a předá odboru dopravy. Ten do několika dní zašle výzvu k zaplacení provozovateli vozidla. Z dosavadních testovacích jízd monitorovacího auta i dohledu strážníků vyplývá, že pravidla nedodržuje deset až patnáct procent řidičů.

Pozor na chyby

Zajímavé je jedno procento řidičů, kteří mají platné oprávnění, ale pro jinou oblast nebo režim. Proto je radno si při placení mobilní aplikací dát pozor, zda správně funguje geolokace a u parkomatu zadat správně oblast a režim parkování. To je uvedeno na svislém dopravním značení a také na on-line mapě.

Vznikem modrých zón musela jihlavská radnice reagovat na stále rostoucí počet osobních aut ve městě. Celý systém začal fungovat loni v květnu v centru městě, postupně se rozšiřuje. Modré zóny jsou v modrém, oranžovém a fialovém režimu, každý je určen pro jinou skupinu řidičů a platí tam jiná pravidla.

Při zadávání registrační značky je pak dále potřeba dát pozor na překlepy. „Například místo číslice 0 nezadávejte písmeno O, místo číslice 1 nezadávejte písmeno L nebo I a podobně,“ vzkázal Daněk řidičům. Do registrační značky taky nemají připisovat kód státu a žádná další písmena, číslice, mezery či vzkazy.

Magistrát varuje, že pokud si řidič svým omylem pořídí parkovací oprávnění pro jinou oblast nebo pro jiný režim parkování, než auto parkuje, či pro jinou registrační značku, bude to považováno za parkování bez platného parkovacího oprávnění a tedy za přestupek.

Pravidla musí dodržovat i místní, tedy rezidenti a abonenti. Ti mohou parkovat ve své oblasti a ve všech sousedních oblastech,jedná se o takzvaný princip „květinky“. Kdo parkuje jinde, rovněž se dopouští přestupku. Dále je třeba dát pozor na oranžový režim parkování určený pro návštěvníky. Tam mohou místní stát jen od 17:00 do 7:00.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky doprava, parkování, pravidla, pokuty, Jihlava, modré zóny, monitorovací auto, rezidenti, abonenti

Monitorovací auto končí s pouhým sledováním ulic, od pondělí začne neukázněným řidičům posílat pokuty | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.