Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ukrajinský dům v Jihlavě prochází rekonstrukcí, teď tam je 10 uprchlíků. Najdou v něm zázemí spolky?

V krajském městě Vysočiny funguje od března 2022 Ukrajinský dům. Jde o budovu, v němž dříve fungoval jihlavský dům dětí a mládeže (DDM). Objekt v Brněnské ulici aktuálně prochází rekonstrukcí, jak je patrno již zvenku, protože tam stojí lešení.

Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, lešení na místě stojí z důvodu probíhající opravy střechy budovy. „V ní je zahrnuta výměna klempířských prvků, výměna střešní krytiny, oprava komínových těles, lokální oprava konstrukce krovu, oprava říms a související a doprovodné práce,“ vyjmenoval Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Od Nového roku se musí Ukrajinci žádající o nouzové ubytování dostavit fyzicky na Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Ostravě, protože KACPU od 1. 1. 2024 přešlo z gesce Hasičského záchranného sboru do gesce Ministerstva vnitra - správy uprchlických zařízení, které jim, splňují-li podmínky, nouzové ubytování přidělí někde v ČR.

KACPU v Ostravě vychází z databáze registrovaných ubytovatelů v kategorii nouzového ubytování.

Dodal, že v rámci této rekonstrukce již byly odstraněny a zlikvidovány stávající nenosné konstrukce na půdě, současně s tím dělníci opravili fasádu nad přilehlým objektem penzionu Gustava Mahlera. „A to z důvodu budoucího problematického přístupu,“ vysvětluje mluvčí Daněk. Součástí této rekonstrukce už není oprava fasád do ulic Čajkovského a Joštova.

Téměř pět milionů korun 

Výše popsané stavební práce probíhají již od srpna 2023 a jejich ukončení je naplánováno na březen 2024. „Celkové náklady jsou vyčísleny na 4,67 milionu korun bez DPH,“ vyčíslil mluvčí města.

Deset ze třiceti 

Téměř dva roky dům obývají uprchlíci z Ukrajiny, to platí i nadále. Kromě ubytování jsou jim zde nabízeny i doprovodné aktivity. V současné době se dá počet ubytovaných popsat jako setrvalý stav. V domě je ubytováno 10 lidí z Ukrajiny, přičemž azyl v domě najde maximálně 30 Ukrajinců. „Za poslední měsíc jsme neubytovali nikoho nového,“ dodal Daněk.

V minulosti se mluvilo o tom, že by z objektu po bývalém DDM mohl vzniknout spolkový dům. Tento scénář je stále ve hře. „Po ukončení tohoto způsobu využití, tedy azyl pro uprchlíky, je stále v úvaze, že bychom provedli rekonstrukci objektu na spolkový dům, ale zatím to není definitivně odsouhlaseno,“ zamyslel se Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky uprchlík, Ukrajinský dům, azyl, zázemí, pomoc, střecha, oprava, rekonstrukce, spolek, Ukrajina, Jihlava

Ukrajinský dům v Jihlavě prochází rekonstrukcí, teď tam je 10 uprchlíků. Najdou v něm zázemí spolky? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.