Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Nové informace, přístřešek i vyhlídka. Tak se mění zřícenina Štamberk nad Lhotkou

Na prostranství s kamenným stolem stojí bagr a na místě se rýsuje přístřešek pro turisty. Ke zřícenině vedou pohodlné schody. Na zbytku hradní zdi na okraji skalního masivu je lešení. Na skalce opodál přibyla informační cedule. Tak to v těchto dnech vypadá na zřícenině hradu Štamberk nad Lhotkou, kde se pro turisty chystá několik novinek.

Lidé asi nejvíce ocení vyhlídku do kraje, odkud uvidí hlavně Lhotku a blízké okolí. Jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii, nyní jsou podmínky pro pozorování krajiny pod Javořicí ideální. Turisté se také seznámí s prací archeologů, kteří v místě působí od roku 2020. Zjistili například, že torzo zdi na okraji hradního areálu nejsou zbytky věže, ale jde o větší objekt patřící k hradu. 

Zřícenina hradu Štamberk a kamenné moře

Neděle, 13. listopadu 2022, 14:22

Zřícenina hradu Štamberk a kamenné moře
Zřícenina hradu Štamberk a kamenné moře


Místo se v posledních letech výrazně změnilo kvůli těžbě kůrovcového dřeva. Kdo na zřícenině a v jejím okolím dlouho nebyl, může být hodně překvapený. Kromě areálu bývalého hradu stojí za prohlídku i okolní skály a skalky nebo kamenné moře. 

Jak se na Štamberk dostanete? Turistická stezka vede ze Lhotky. Můžete si vybrat, jestli se vydáte po zelené, nebo po modré. Ke zřícenině se můžete vydat i z Řásné po nové asfaltové silnici, kde je zákaz vjezdu pro auta a motorky. Dojdete k oblíbenému zatopenému lomu. Ještě nedávno tam těžili kámen, teď se tam můžete vykoupat. Kousek za ním se nachází starý lom, místo s vyhlídkou na Řásnou, Roštejn a okolí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zřícenina, Štamberk, Lhotka, Řásná, turistika, příroda, informace, procházka, vyhlídka, Javořice, přístřešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové informace, přístřešek i vyhlídka. Tak se mění zřícenina Štamberk nad Lhotkou | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.