Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Jihlava bude mít zeď Gustava Mahlera. Poblíž Cityparku se na ní objeví velkoformátová malba

Zeď u křižovatky U Dlouhé stěny a Znojemská v Jihlavě bude od srpna zdobit velkoformátová malba. Jejím autorem bude vítěz soutěže, francouzský malíř a ilustrátor žijící v ČR Vincent Joffrey Chignier. Ten se věnuje právě zmíněné technice - velkoformátové malbě neboli mural art.

„Do výzvy se nám letos přihlásilo šest umělců se svým pojetím Zdi Gustava Mahlera a bylo velmi těžké mezi nimi vybrat ten nejlepší návrh,“ okomentovala výběr výsledného mural artu Michaela Kružíková, manažerka kultury a cestovního ruchu. V hodnoticí komisi byli zástupci města i zástupci z řad odborníků zabývajících se uměním i Gustavem Mahlerem.

Jak se vám líbí vítězný návrh na zdi poblíž Cityparku?

Celkem hlasovalo117 čtenářů

„Vítězný návrh svojí formou i barevným ztvárněním nejlépe zapadá do kontextu daného místa, kde se setkává staré s novým. Je pojednán tak, že upoutá, ale nepřebíjí ducha místa, naopak ho umocňuje. Výtvarně obstojí jak při letmém pohledu, tak při delším zkoumání a objevování nuancí a detailů, ukrytých v koláži,“ ocenila návrh krajinářská architektka z Útvaru městského architekta Lucie Poláčková.

Výběr nadvakrát 

Výběr umělců probíhal nadvakrát. Město výzvu vyhlásilo už vloni, ale nakonec byla zrušena. Letos bylo osloveno několik umělců, kteří se věnují právě velkoformátové malbě. Pracovníci Útvaru městského architekta vytipovali další možné lokality pro mural art – celkem jich je šest a mezi nimi je například most na ulici Havlíčkova nebo štít budovy školy na Náměstí Svobody.

„Mural art je část umění, která v Jihlavě chybí, přitom je zde tolik míst, která by pro takovou tvorbu mohla být využita. Zeď za Cityparkem byla vytipována architekty z Útvaru městského architekta, a to proto, že je zde vysoká koncentrace lidí. Malba bude odrážet život a hudbu Gustava Mahlera,“ doplnila radní města a iniciátorka akce Silvie Čermáková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky zeď, Gustav Mahler, malba, umění, Jihlava, Česko, architekt, malíř, Silvie Čermáková, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlava bude mít zeď Gustava Mahlera. Poblíž Cityparku se na ní objeví velkoformátová malba | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.