Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obyvatelé Kosova by nemuseli pocítit případnou těžbu štěrku. Vše by se odváželo po železnici

Představitelé osadního výboru Kosov, vedení Jihlavy a zástupci Českomoravského štěrku spolu vedou pracovní jednání, jejichž tématem je obnovení těžby štěrku. Z nich vyplývá, že místní obyvatelé by tuto činnost nemuseli pocítit. Štěrk by se totiž měl vozit po kolejích.

Situace se od května 2021 značně posunula. Od původního zatížení Kosova průjezdem nákladních vozů s 25 procenty celkové těžby kamene se přes hledání a ověřování smysluplnosti i reálnosti budování „obchvatů“ Kosova zástupci všech stran dostali až k variantě, že by se 100% kamene odváželo po železnici a malá část by se překládala na překladišti v Pávově v průmyslové zóně.

„Jsem za toto navržené možné smírné řešení moc rád, pokud se jej skutečně podaří zrealizovat. Vede k tomu ale ještě dlouhá cesta,“ uvedl radní Jihlavy David Beke, který se jednání za město účastní. Podle jeho slov se chtějí zástupci všech stran v následujících měsících bavit o dalších podrobnostech a podmínkách, které by měly být v rámci dohody předem projednány a odsouhlaseny. „Zajímají nás například podrobnosti o dopravní obslužnosti, četnosti a způsobu odstřelu, řešení kácení náletových dřevin a jejich náhradní výsadby nebo informace k rekultivaci lomu po ukončení povolené části těžby,“ doplnil Beke s tím, že jakmile se objeví něco nového, bude veřejnost informovat.

Podle Davida Bekeho není bez zajímavosti, že jsou ložiska kamene stanovena státem a těžařské firmy platí z každého vytěženého kubíku peníze státu. „I když by ložiska nikdo nevytěžil dnes, zůstávají v zemi pro další generace," doplnil mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. I těžba jako jiné odvětví se podle Bekeho technicky vyvíjí a dopady na své okolí zmenšuje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky Kosov, těžba, štěrk, Kosovo, Jihlava, Českomoravský štěrk, a.s., Pávov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Kosova by nemuseli pocítit případnou těžku štěrku. Vše by se odváželo po železnici | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.