Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zrestaurovaná Boží muka v Jihlavě požehná farář Husek

Jihlava má od dubna 2020 nově zrestaurovaná Boží muka. Nachází se v ulici Pod Jánským kopečkem. Jejich slavnostní požehnání se uskuteční v neděli 7. listopadu v 9 hodin.

Požehnání památky provede farář Římskokatolické farnosti u sv. Jakuba v Jihlavě Marian Jiří Husek. Památka byla zrestaurována v dubnu minulého roku, letos se do kaplice doplnila kolorovaná soška Panny Marie. Díky restaurátorům jsou součástí památky i dvě původní části, které byly uchovány v Muzeu Vysočina.

„Chtěli bychom tímto poděkovat zástupcům Muzea Vysočiny v Jihlavě, neboť nám pro tuto akci zcela bezplatně darovali dva původní fragmenty památky – torzo kaplice a spodní část sloupu, které byly deponovány v jejich lapidáriu,“ uvedl náměstek primátorky Martin Laštovička.

Restaurátorské práce probíhaly minulý rok od listopadu do dubna pod vedením restaurátora Ondřeje Marcina. „Boží muka stála na původním místě v ulici Pod Jánským kopečkem již od 16. století a jsou evidována v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR," dodává Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

V ulici Pod Jánským kopečkem jsou zrekonstruovaná boží muka. Čeká je i akt žehnání

V Jihlavě jsou nově zrekonstruovaná boží muka. Nachází se v ulici Pod Jánským kopečkem. Díky restaurátorům jsou nyní součástí památky i dvě původní části, které byly uchovány v Muzeu Vysočina.

Restaurátor musel vyčistit kámen, odstranit zbytky původních tmelů a doplňků, provést celoplošnou biosanaci, odstranit křemičité krusty, celoplošně zpevnit kámen a provést injektáž prasklin i lazurní zpatinování tmelů a doplňků. Nově zhotovil kovaný kříž včetně nátěru grafitovou barvou a z umělého kamene vyrobil také část kaplice nebo vrchní díl sloupu.

Práce na památce vyšly na necelých 300 tisíc korun a byly v průběhu konzultovány se zástupci památkové péče i Národního památkového ústavu. „Boží muka stojí na soukromém pozemku a jsme domluveni s vlastníkem, že kolem nich dodatečně ještě postavíme cihelnou obezdívku, kterou následně omítneme. S touto variantou souhlasil při prohlídce místa i zástupce Národního památkového ústavu,“ doplnil Ondřej Stránský z majetkového odboru města Jihlavy. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Boží muka, oprava, historie, požehnání, farář, Husek, Jihlava, Panna Marie, Muzeum Vysočiny Jihlava, Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrestaurovaná Boží muka v Jihlavě požehná farář Husek | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.