Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Drůbež nakažená ptačí chřipkou v Rohozné bude zlikvidována v úterý. Zvířata se usmrtí oxidem uhličitým

V Rohozné na Jihlavsku bude v úterý 2. listopadu utraceno asi pět tisíc ptáků, převážně hus. Důvodem je ptačí chřipka, která se na husí farmě prokázala ke konci minulého týdne. Chov na soukromé farmě budou likvidovat veterináři spolu s hasiči, řekl ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. O výskytu ptačí chřipky subtypu H5N1 informovala Státní veterinární správa (SVS) ve čtvrtek. V Rohozné nyní platí mimořádná veterinární opatření.

„Je předpoklad, že by se utrácelo zítra (v úterý) dopoledne. Ta hodina nejde přesně určit, tam se musejí dát dohromady všechny náležitosti, takže to bude asi už od rána," řekl dnes ráno Božek Vejmelka.

Utrácení ptáků zajišťuje pohotovostní středisko pro mimořádné situace, které je součástí SVS. Ve spolupráci s ním budou na likvidaci drůbeže pracovat také hasiči. Zvířata se usmrcují pomocí oxidu uhličitého. „Těla je nutné zlikvidovat jako vedlejší živočišné produkty v asanačním podniku ve Věži," řekl Vejmelka.

V chovu v Rohozné je 1400 výkrmových hus, 2200 hus chovného hejna, 800 výkrmových hus a 600 brojlerů. Ptačí chřipka se v ČR objevila po měsíci. Ohnisko v Rohozné je letos čtyřicáté. 

V Rohozné od zjištění ptačí chřipky platí mimořádné veterinární opatření. To má zabránit šíření ptačí chřipky mezi další zvířata, chovy musejí byt zavřené ve vnitřních prostorách, je také zakázáno pořádat výstavy nebo burzy ptáků. Chovatelé musejí sledovat zdravotní stav drůbeže, změny a úhyny hlásit. Podle Vejmelky zatím veterináři žádné hlášení nemají.

V Rohozné je jediná velká husí farma na Vysočině, která i líhne housata. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov dřív patřil zemědělskému družstvu, teď funguje jako rodinná farma. Utraceno bude i chovné hejno, farma už dřív uvedla, že plánuje obnovu chovu zjara příštího roku. Náhrady za usmrcená zvířata poskytuje ministerstvo zemědělství v případě, že si o ně chovatel požádá.

„Vážení zákazníci, je nám to velice líto, ale bohužel musíme potvrdit informaci, že na naší farmě byla potvrzena ptačí chřipka. Což pro nás znamená, že nemůžeme odbavit žádnou z objednávek ode dnešního dne dál a bohužel přijdeme o všechna zvířata na farmě. Jistě chápete, že je to pro nás velice náročné období, tedy moc prosíme nevolejte a neověřujte tuto informaci. Pokusíme se všechny zákazníky kontaktovat i jednotlivě," zveřejnila farma Rohozenská husa ve čtvrtek na svém facebookovém profilu. 

V ČR bylo letos utraceno již zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Na Vysočině byla tento rok ptačí chřipka zjištěná v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky chov, příroda, chřipka, Rohozná, ptačí chřipka, statek, Státní veterinární správa České republiky, ptáci, okres Jihlava, Česko, Kraj Vysočina, Ministerstvo zemědělství České republiky, PERENA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drůbež nakažená ptačí chřipkou v Rohozné bude zlikvidována v úterý. Zvířata se usmrtí oxidem uhličitým | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.