Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lokalita Hrádek, která odmítá úložiště jaderného odpadu, má novou strategii na ochranu pitné vody

Lokalita Hrádek, která leží v okolí Čeřínku na Jihlavsku a je jedním z možných míst pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, má nyní zpracovanou novou strategii. Ta by mohla pomoci ochránit národní zdroje pitné vody v dané lokalitě. Autorem strategie je advokát Luboš Kliment, který je společným zástupcem všech dotčených obcí v lokalitě Hrádek, a veřejnost ji může do 30. srpna připomínkovat.

Konečnou verzi po všech připomínkách dotčené obce představí 23. září v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. 

I v této době jsme ve spojení s lokalitami, kde by mohlo vzniknout úložiště, říká náměstkyně Hajnová

Ke konci roku 2020 vláda ČR vybrala čtyři finální lokality, na nichž by mohlo být vybudováno úložiště jaderného odpadu. Hned dvě ze čtyř lokalit leží v našem kraji, konkrétně jde o lokalitu (Čertův) Hrádek spadající do oblasti pod Čeřínkem na...

Podle Klimenta je celá lokalita zdrojem pitné vody pro asi 200 tisíc obyvatel Jihlavska a Pelhřimovska a ohrozit ho může už samotná stavba hlubinného úložiště. Povrchové i hlubinné části úložiště podle map, jež jsou součástí strategie, kolidují s ochrannými pásmy zdrojů pitné vody, mezi něž patří i vodní nádrž Hubenov. V lokalitě má navíc v budoucnu vzniknout na asi padesátihektarové ploše nová nádrž Batelov.

Obce, které jsou součástí zvažované lokality Hrádek na Jihlavsku, se úložišti společně již delší dobu aktivně brání. Jedním z argumentů, proč by na Hrádku úložiště nemělo být, je možné ohrožení pitné vody s odkazem na evropské rozvodí. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká do povodí vodárenských nádrží. „Nový polygon byl fakticky rozšířen do sousedství vodní nádrže Hubenov, což je klíčový zdroj pitné vody nejen pro Jihlavu, ale pro celé Jihlavsko," sdělil společný právní zástupce dotčených obcí Luboš Kliment.

„Je evidentní, že stát na straně jedné uvažuje o umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů do lokality Hrádek, a na straně druhé se v této lokalitě nachází klíčové zdroje pitné vody národního významu a stát stanovil ochranná pásma, za účelem ochrany a zachování těchto klíčových národních zdrojů pitné vody specifikovaných shora," uvedl Luboš Kliment. Při střetu dvou veřejných zájmů by se podle Klimenta mělo zvažovat, zda by jednoho nešlo docílit jinak než popřením druhého. Hrádek zůstal v užším výběru lokalit.

Až do loňského roku se v rámci celé ČR uvažovalo o 9 lokalitách, kde by v budoucnu mohlo být vybudováno úložiště radioaktivního odpadu. Nyní jsou to čtyři místa. Snížení počtu na čtyři lokality vloni v červnu schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a v prosinci i vláda. V tomto zúženém seznamu zůstala na Vysočině vedle Hrádku i lokalita Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska, lokalita Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Lokality Hrádek a Horka na Vysočině nechtějí do pracovní skupiny správy úložišť. Ta nabídka nás uráží, zní od starostů

Lokality Hrádek a Horka na Vysočině, které patří mezi čtyři lokality v Česku zvažované pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, nechtějí do lokální pracovní skupiny navržené správou úložišť. Představitelé obcí z obou území na Vysočině...

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky správa, voda, jaderná, úložiště, SÚRAO, Hrádek, lokalita, Čeřínek, odpady, Vysočina, pitná voda, strategie, odpad, okres Jihlava, Česko, Hubenov, Dolní Cerekev, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokalita Hrádek, která odmítá úložiště jaderného odpadu, má novou strategii na ochranu pitné vody | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.