Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Most v Malém Beranově je opravený. Dozdíval se „omšelými“ kameny z polí

Historický most, který spojuje Malý Beranov a Henčov, je opravený, a tudíž už není nebezpečný. Při stavbě obchvatu Velkého Beranova se dočkal rekonstrukce. Most byl nejen v dezolátním stavu, ale byla omezena také jeho nosnost a měl nestabilní zábradlí.

V rámci stavby realizované Krajem Vysočina na obchvatu Velkého Beranova se zrušila i nevyhovující odbočka ze silnice II/602 do Henčova. Požadavkem vedení Jihlavy bylo ovšem toto dopravní spojení zachovat. „Jediné možné technické řešení bylo právě přes odbočku do Malého Beranova  ulicí Hůlová a přes tento most. Oprava mostu byla proto uhrazena z prostředků Kraje Vysočina,“ uvedl jihlavský zastupitel Jaroslav Vymazal.

Oprava mostu a ulice Hůlová trvala přibližně rok a půl a vyšla na 23,3 milionů korun bez DPH. Most je určen pro veškerou dopravu s omezením do 10 tun, případně pro průjezd jednoho auta středem do 18 t.

Přestože není most kulturní památkou, byla snaha ponechat jeho původní historický ráz zejména v jeho střední části. „Dozdívalo se tak „omšelým“ kamenem z polí a použila se například i vápenná malta,“ dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Nová je pak celá mostovka a nosná konstrukce na 1. a 5. poli. „Stavba je vlastně soumostí tří mostů. Historicky nejstarší je střední klenbová část, kudy zřejmě původně tekla řeka,“ doplnil vedoucí oddělení silničního hospodářství a komunálních služeb města Jihlavy Karel Trojan.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky most, Malý Beranov, Henčov, oprava, rekonstrukce, historie, obchvat, Jihlava, Velký Beranov, Kraj Vysočina, Jaroslav Vymazal, Karel Trojan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most v Malém Beranově je opravený. Dozdíval se „omšelými“ kameny z polí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.