Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jihlava prokoukne. Jaký je plán jarního blokového čištění města?

Tak jako každý rok, i letos čeká Jihlavu jarní blokové čištění. Začne v pondělí 29. března. Pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ), které mají každoročně čištění města na starosti, zvládnou vyčistit zhruba 220 kilometrů silnic a 160 kilometrů chodníků.

Území města s příměstskými obcemi je rozděleno do sedmi úseků. Předpoklad doby trvání jarního úklidu místních komunikací je 8 týdnů.

„Pracovníci SMJ v počtu dvaceti zaměstnanců budou pracovat na jednotlivých úsecích. Úklid bude probíhat na základě schváleného plánu blokového čištění místních komunikací. Na jarní úklid bude nasazeno 13 kusů techniky,“ upřesnil Martin Málek, mluvčí SMJ.

Konkrétně budou do práce zapojeny dva velké zametací stroje, jeden chodníkový zametací stroj, dvě kropicí vozidla, tři vozidla na odvoz shrabků, jedno vozidlo na čištění kanalizačních vpustí, dvě vozidla na nakládání a odvoz uličních smetků a dvě vozidla na rozvoz přenosných dopravních značek.

Jak se bude postupovat?

Blokové čištění bude zahájeno úsekem č. 2 na komunikacích a chodnících na části sídlištích Na Kopci a Březinova. Masarykovo náměstí a přilehlé ulice budou čištěny v sobotu 10. a v neděli 11. dubna.

„Dalším termínem pro dokončení prací bude o týden později sobota 17. dubna 2021. Úklid těchto lokalit se provádí záměrně o víkendech z důvodu nižšího provozu na komunikacích a chodnících,“ vysvětluje mluvčí Málek.

SMJ od 25. února provádí předčištění vytipovaných míst, na které město jednorázově uvolnilo půl milionu korun. Jedná se o část městské památkové rezervace, samostatné chodníky na sídlištích, některých úseků cyklostezky a hlavních tahů ke krajskému městu.

„Na ruční čištění jsme přibrali třicet brigádníků, kteří budou zajišťovat škrábání, zametání a dočišťování chodníků i parkovišť. Splachování chodníků bude prováděno individuálně. Zároveň při úklidu chodníků a vozovek provedeme čištění tři a půl tisíce dešťových vpustí,“ říká Málek.

Sledovat značky se vyplatí 

Po jednotlivých úsecích SMJ instalují přenosné dopravní značky B 29 s dodatkovou tabulkou „ Blokové čištění dne“ s vyznačením data a času, kdy se bude provádět čištění. Dále budou rozmístěné značky IZ 8a – zóna zákazu stání a IZ 8b – konec zóny zákazu stání, opět s dodatkovým textem o blokovém čištění.

„Dopravní značky budou umísťovány na jednotlivé úseky 8 dní předem. Na facebookových stánkách SMJ se občané aktuálně každý týden dočtou, rozpis ulic, dané úseky a datum úklidu,“ dodává mluvčí SMJ.

Respektování dopravního značení jarního úklidu bude kontrolovat jihlavská městská policie. Nedodržování a porušování dopravního značení bude pokutováno a případně využito služby k odtahu. Každoročně je řádově odtaženo přes dvě stovky vozidel, protože řidiči nerespektují dopravní značení při úklidu.

Blokové čištění místních komunikací skončí v pondělí 31. května.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky SMJ, jaro, čištění, Jihlava, město, chodníky, ulice, silnice, údržba, chodník, úklid, dopravní značka, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava prokoukne. Jaký je plán jarního blokového čištění města? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.