Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Jihlavě vznikne nová organizace. Postará se o kulturu i turistický ruch

Jihlavská radnice hledá ředitele pro zcela novou příspěvkovou organizaci. Ponese název Brána Jihlavy, fungovat by měla od 1. září 2020. Vznik organizace, která se bude zabývat kulturou a cestovním ruchem, schválili jihlavští zastupitelé na posledním zasedání, které se konalo v pondělí 2. března.

Výkonný ředitel organizace, který se nyní hledá, bude muset stanovit dlouhodobou strategii a nastaví základní postupy, které povedou ke zvýšení turismu v Jihlavě. Brána Jihlavy k tomu na sebe převede celou agendu pořádání kulturních věcí, které dosud organizovali úředníci magistrátu. „Zejména jarmarky, Vánoce, Velikonoce nebo třeba Havíření,“ jmenuje primátorka Jihlavy Karolína Koubová nejvýznamnější kulturní akce, které se v krajském městě konají. Dodala, že pořádání kulturních akcí v rámci úřadu zabere hodně času a energie. „Navíc jsou zcela neefektivní,“ doplnila Koubová.

Nově vzniklá organizace bude mít na starosti kromě kultury také podporu cestovního ruchu ve městě. „Jihlava má, co se turismu týče, určitě co nabídnout. Ať je to pivovarnictví, židovství, hornictví, židovství a němectví nebo třeba historické domy na náměstí. Přestože nyní děláme drobnou práci ohledně jejich propagace, třeba brožurky nebo naučné stezky, je potřeba je propojit s ostatními městy nebo dalšími pořadatelskými subjekty,“ uvedla primátorka Jihlavy Koubová.

Jasno by mělo být v létě 

Ředitel nové organizace bude vybrán ve výběrovém řízení, které bude mít celkem tři kola. Podle Koubové by měl být vybrán nejpozději na začátku léta. Ředitel organizace si sestaví svůj vlastní tým, ten bude zhruba desetičlenný.

Pod Bránu Jihlavy by měly jít i kulturní instituce, které má dosud ve správě město. Je to například Brána Matky Boží, Dům Gustava Mahlera nebo Jihlavské podzemí. Uvažuje se také nad připojením domu na Masarykově náměstí 21, u kterého se v současné době chystá rekonstrukce a jeho budoucí využití přispěje k rozvoji cestovního ruchu ve městě, jedná se také nad připojením Modety. „Takové konkrétnosti ale už budou na budoucím řediteli,“ shrnula Karolína Koubová.

Veškerou agendu by měla Brána Jihlavy začít přebírat za začátku roku 2021. Podle strategie se pod ní převedou i potřebné finance, které také stanoví strategie budoucího ředitele. „Pro představu stojí město v současné době pořádání kulturních akcí něco kolem 15 milionů ročně,“ dokončila primátorka.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava

Štítky organizace, Brána Jihlavy, kultura, turistický ruch, ředitel, Jihlava, cestovní ruch, kulturní akce, strategie, Karolína Koubová, Velikonoce, Vánoce, turismus, Dům Gustava Mahlera, Modeta, Brána Matky Boží (Jihlava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě vznikne nová organizace. Postará se o kulturu i turistický ruch | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.