Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ondra z Telče bojuje s Burkittovým lymfomem. Stále ještě nemůže za kamarády do školky

V lednu 2019 si rodina z Telče vyslechla u čtyřletého syna Ondry krutou diagńozu: Onkologické onemocnění Burkittův lymfom. Nyní je jeho léčba už ukončena, jezdí jen na pravidelné kontroly. Ondra ale kvůli oslabené imunitě ještě nemůže nastoupit do školky.

Burkittův lymfom je v České republice vzácné onemocnění, které můžeme řadit mezi lymfomy, tj. nádorová onemocnění vycházející z bílých krvinek známých jako lymfocyty. Moderní terapie Burkittova lymfomu zajistila relativně dobrou prognózu nemocných.

Dříve se používala zejména chemoterapie, nyní je nejúčinnější metodou biologická léčba, kdy se nemocným podávají speciální protilátky namířené proti povrchovým strukturám nádorových lymfocytů

Kvůli onemocnění musí rodina s malým Ondrou jezdit do 125 kilometrů vzdáleného Brna.První rok jsme byli v nemocnici často, chemoterapie synovi oslabila imunitu natolik, že jsme museli dodržovat přísné hygienické podmínky. Nosil roušku, měl nízkobakteriální dietu, v rámci té se například nesmí jídlo znovu ohřívat. Nesměl do kolektivu, denně jsme uklízeli dezinfekčními přípravky,“ říká Ondrova maminka Dana.

Ondrova léčba je nyní ukončena, stále však musí jednou za tři měsíce jezdit na pravidelné kontroly, odběr kostní dřeně, PET magnetickou rezonanci. „Proběhlo opět povinné přeočkování, které je nezbytné po onkologické léčbě. Stále však vzhledem k oslabené imunitě nebylo Ondrovi doporučeno nastoupit do školky. Musela jsem se vrátit do práce alespoň na částečný úvazek a syna hlídají moji rodiče,“ popisuje situaci Ondrova maminka.

Rodině z Telče pomáhá nadace Dobrý anděl, příspěvky nejdříve pomáhaly hradit náklady na cesty do nemocnice, speciální stravu či potravinové doplňky i běžný chod domácnosti. Nyní jdou peníze především na zpříjemnění Ondrova života. „Snažíme se často jezdit na výlety a vynahradit Ondrovi kamarády ze školky, vracíme se ke sportování. Posilujeme imunitu a upravujeme byt, aby se nám lépe a čistěji žilo, člověk si až teprve po takové zkušenosti uvědomí, v jakém prostředí žije. Víte, nikdy by mě nenapadlo, že nám Dobří andělé budou pomáhat. Je to fantastická věc, co dělají pro rodiny nemocných dětí. Díky nim jsem mohla být mému synovi v těch nejhorších chvílích nablízku a za to jim nepřestanu být nikdy vděčná,“ dodává Dana.

Dobří andělé pomohli na Jihlavsku již 80 rodinám. Aktuálně míří pomoc mezi 42 rodin s dětmi, které se kvůli závažnému onemocnění ocitly v těžké životní situaci.

Nadace Dobrý anděl podporuje pravidelně každý měsíc rodiny s dětmi, ve kterých se objevila vážná nemoc. Za více než osm let pomohla sedmi a půl tisícům rodinám. Jubilejní sté odeslání příspěvků proběhlo v pondělí 2. března 2020. „Veškeré dary vybrané v jednom měsíci rozdělujeme vždy první pracovní den následujícího měsíce potřebným rodinám. Každý měsíc tak začínáme opět od nuly,“ uvádí Šárka Procházková, ředitelka Dobrého anděla.

Nadace po celou dobu odevzdává příspěvky dárců do posledního haléře. Měsíčně přijme v průměru 107 nových rodin, v nichž se rodič nebo dítě potýká s rakovinou či jiným vážným onemocněním.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace Dobrý anděl

Štítky Burkittův lymfom, Dobrý anděl, nadace, pomoc, nemoc, zdraví, rodina, Telč, imunita, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondra z Telče bojuje s Burkittovým lymfomem. Stále ještě nemůže za kamarády do školky | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.