Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přibyslav zváží odpuštění nájmu úřadu práce, aby ve městě zůstal

Radní v Přibyslavi budou v tomto týdnu jednat o možnosti snížení nájmu na symbolickou korunu za kanceláře v budově radnice, které využívá úřad práce. Starosta Martin Kamarád (ODS) řekl, že jinak by hrozilo to, že čtyřtisícové město o pracoviště úřadu práce přijde. Lidé z Přibyslavi a okolních vesnic by museli jezdit do Havlíčkova Brodu vzdáleného od města asi 15 kilometrů.

Úřad práce ČR (ÚP ČR) podle svého vyjádření podstupuje systematizaci, jejímž výsledkem bude úspora prostředků. „V žádném případě se nejedná o hromadné rušení pracovišť ÚP ČR, ale o kombinaci zrušení či omezení provozu na malých pracovištích. Každé takové pracoviště se řeší s pronajímatelem individuálně a jednání stále pokračují," stojí ve vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Snahou úřadu je podle ní to, aby případné kroky měly minimální dopad na klienty.

V Přibyslavi podle Kamaráda platí úřad práce městu za kanceláře nájem 22 tisíc korun ročně a asi 17 tisíc korun za energie. Radě města starosta předloží návrh na snížení nájmu na korunu a na poskytnutí slevy na energiích. Uvedl, že s radními už o záležitost předběžně hovořil a shodli se na tom, že by úřad práce měl ve městě zůstat, protože obsluhuje ty nejslabší obyvatele. Kromě nezaměstnaných slouží i k vyřizování některých dávek. Lidé tam také musí docházet pravidelně.

Nezaměstnanost je na nejnižším bodě 

V srpnu byla v Přibyslavi podle webu ministerstva práce nezaměstnanost 1,5 procenta, bez práce bylo 39 lidí. Podle Kamaráda je pravda, že nezaměstnanost je teď na nejnižším bodě. Na druhou stranu podle něj lidé z okolních vsí musejí při cestě do Havlíčkova Brodu i dvakrát přestupovat.

Úřad práce se podle svého vyjádření zabývá svými pracovišti do tří zaměstnanců, která fungují jen několik dní v týdnu a v dojezdové vzdálenosti od jiných pracovišť. Ve spolupráci s obcí se tato pracoviště podle úřadu práce mohou stát místy, kde budou pro klienty dál služby zajištěné dva dny v týdnu. Další možností je využívání schránek, do nichž budou lidé vhazovat formuláře.

Finanční správa už informovala o tom, že kvůli úsporným opatřením omezí v prvním pololetí příštího roku činnost finančních úřadů ve třech městech Vysočiny, a to v Chotěboři, Bystřici nad Pernštejnem a v Ledči nad Sázavou. V Česku ze stejného důvodu omezí provoz celkem 33 finančních úřadů.


Finanční správa omezí činnost 33 finančních úřadů

Finanční správa omezí v prvním pololetí příštího roku činnost 33 finančních úřadů. Úřady budou služby poskytovat v úřední dny pondělí a středa, tedy minimálně dva dny v týdnu, a budou je zajišťovat alespoň dva pracovníci správy. Finanční správa o...

  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, zaměstnanost, Přibyslav, úřad práce, Úřad práce České republiky, Havlíčkův Brod, ODS, Kateřina Beránková, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Finanční správa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibyslav zváží odpuštění nájmu úřadu práce, aby ve městě zůstal | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.