Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Chotěboř chce letos začít stavět cyklostezku v místě bývalé vlečky do Bílku

Chotěboř na Havlíčkobrodsku chce letos začít stavět dlouho plánovanou cyklostezku v místě bývalé železniční vlečky. Po nové tříkilometrové cestě budou moci dojíždět na kole lidé z místní části Bílek, vyhnou se celkem frekventované silnici. Cykloturistům otevře další cesty do přírody. Projekt má předpokládané náklady okolo 70 milionů korun, radnice teď dokončuje jednání o dotacích, stavbu by chtěla zahájit na podzim, řekl starosta Ondřej Kozub (ODS).

Cena stavby by podle starosty mohla klesnout v soutěži na dodavatele, již město připravuje. „Liniové stavby jsou teď levnější," uvedl Ondřej Kozub. Na stezku slíbil kraj dát 2,3 milionu korun, město by na ni mělo dostat také evropskou dotaci. Sloužit by stezka mohla už v příští turistické sezoně.

Bývalou vojenskou železniční vlečku podle dřívějších údajů převzalo město Chotěboř od státu po letech vyjednávání v roce 2020. O rok později uzavřelo smlouvu na snesení kolejí a pražců.

Nová cyklostezka povede od pivovaru na okraji města, nejdřív mimo vlečku. Její část do firemního areálu totiž zůstala funkční. Pak bude stezka po bývalé vlečce pokračovat do Bílku, kde je areál spravovaný armádou. U Bílku je také populární přírodní rezervace se skalnatým údolím řeky Doubravy.

Cesta k dalším trasám 

Cyklostezka by měla otevřít cestu k dalším trasám, po nichž se turisté dostanou směrem na Sobíňov a Ždírec nad Doubravou a dál na Ždárské vrchy. Se Sobíňovem se podle starosty Chotěboř domlouvá na úpravě cesty pod železniční tratí, aby byla vhodná i pro kola a procházky s dětskými kočárky.

Kraj Vysočina přispěje Chotěboři také na vytvoření singltrailu. Záměr vyplynul před několika lety z participativního rozpočtu. Tři adrenalinové trasy pro jezdce na kolech má město v plánu vytvořit na lesnatém městském pozemku za střelnicí, směrem na Havlíčkův Brod.

Letošní dotace na podporu cykloturistiky na Vysočině už projednala krajská rada, zastupitelstvu kraje je doporučila schválit. Podle návrhu by pět samospráv mělo dostat na nové úseky cyklostezek 14 milionů korun. Na areály pro terénní cyklistiku přispěje kraj kromě Chotěboře také Bystřici nad Pernštejnem, která chce mít pumptrack.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, kolo, stavby, správa, cykloturistika, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Paráda ... ! (:o)

Úterý, 7. května 2024, 13:21Odpovědět

Chotěboř chce letos začít stavět cyklostezku v místě bývalé vlečky do Bílku | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.