Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vážná pochybení na trhu v Brodě. Prodejce nabízel uzeniny v nevyhovujících podmínkách, došlápla si na něj inspekce

Inspektorky ze Státní veterinární správy (SVS) zavítaly na trh v Havlíčkově Brodě. A tam se zaměřily na prodejce, který nabízel zboží ve zcela nevyhovujících podmínkách. Konkrétně zákazníkům prodával klobásy, jitrnice a další masné výrobky a sýry z ČR i Slovenska.

Jak uvedla SVS, toto zboží prodával zcela nechráněné před vnější kontaminací a v nevyhovujících teplotách. „Navíc nedodržoval hygienická pravidla při manipulaci s potravinami. Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) proto nařídily neškodně odstranit takřka 60 kilogramů potravin. Prodejci bude uložena pokuta," řekl k případu mluvčí SVS Petr Vorlíček. 

Prodejce nabízel zboží nezakryté a nedodržoval hygienická pravidla při manipulaci s potravinami

Prodejce na stánku kromě různých druhů klobás nabízel také salámy, jitrnice, vepřové škvarky tlačenku a pařené sýry od dvou slovenských a jednoho českého výrobce. Jak na místě viděly inspektorky, výrobky byly bez jakéhokoliv zakrytí volně položeny na prodejním pultu a hrozilo jejich znečištění z vnějšího prostředí. „Z důvodu nepřítomnosti chladicího pultu a na tuto roční dobu teplého počasí naměřili v jádře některých masných výrobků a sýrů teplotu blížící se 13 °C. Při podobném nedodržení teplot pro skladování potravin může dojít k množení patogenů ohrožujících zdraví spotřebitele," varuje Vorlíček. 

Chaos a poblíž popelnice 

Ani zázemí stánku nebylo dobré. Byl zde nepořádek a ani potraviny v přepravkách nebyly chráněny před kontaminací. Poblíž potravin se navíc nacházela nádoba na odpad. „Prodejce při manipulaci s potravinami nepoužíval jednorázové rukavice. Krájel a manipuloval s potravinami a penězi bez toho, aby si umyl či dezinfikoval ruce. Jak zjistily inspektorky v rámci šetření následně, zásilky zboží ze Slovenska nebyly hlášeny do on-line systému SVS, jak dovozci ukládá zákon," jmenuje Vorlíček další pochybení. 

Zcela nevyhovující bylo i zázemí prodejního stánku 

A to ještě výčet prohřešků nekončí. Jak dále informuje SVS, nebalené masné výrobky nebyly při prodeji řádně označené, chyběly informace pro spotřebitele o názvu potraviny, výrobci či datu použitelnosti. „Nebyla k dispozici faktura ani žádný obchodní doklad, z kterého by bylo zřejmé jejich složení, popřípadě obsažené alergeny. V případě konzumace takovéto potraviny alergikem, může dojít až k život ohrožujícím situacím," říká Petr Vorlíček. 

Až 50 milionů korun 

Inspektorky prodejci na místě zakázaly pokračovat v prodeji potravin a nařídily zákaz uvádění do oběhu a likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce. Za porušení zákona o potravinách mu bude uložena sankce. „Ta může dosáhnout až 50 milionů korun," vyčíslil Vorlíček na závěr. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa | Zdroj SVS

Štítky veterinární, správa, pochybení, prodejce, trh, masné, výrobky, hygiena, stánek, zázemí, SVS, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vážná pochybení na trhu v Brodě. Prodejce nabízel uzeniny v nevyhovujících podmínkách, došlápla si na něj inspekce | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.