Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tragédii ve Vilémově připomíná památník. Dělníkům pod zříceným mostem pomáhala stovka záchranářů

Čtvrtek 4. září 2014. Den, kdy ve Vilémově na Havlíčkobrodsku došlo k tragédii, jež si vyžádala čtyři lidské životy. K úmrtí čtyř dělníků došlo během rekonstrukce silničního mostu. Dva další dělníci vyvázli se zraněním. Neštěstí se stalo před 15. hodinou, o život tehdy přišli tři Češi a jeden Slovák.

Most byl v dobrém stavu 

Původní silniční kamenný obloukový most pocházel z roku 1926 a podle tehdejšího náměstka hejtmana Libora Joukla byl v relativně dobrém stavu. Most je součástí silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem, tento úsek procházel v roce 2014 rekonstrukcí, proto se měl opravovat i zmíněný most. Rekonstrukce původně kamenného mostu, pod kterým protéká říčka Hostačovka, vyšla na 160 milionů korun, financoval ji Kraj Vysočina. Modernizaci prováděla subdodavatelská firma Bögl a Krýsl.

Zřícení a zavalení dělníků 

A co se v osudný den vlastně stalo? Most se během rekonstrukce rozlomil v půlce a následně se zřítil. Důvodem mohlo být to, že se při bourání rozebírání mostu současně odbagrovala zemina zásypu mostu. Podle bývalého náměstka Joukla mohla být příčinou zřícení špatná koordinace stavebních prací. Se stejným názorem tehdy přišel i tehdejší starosta Vilémova Jiří Lebeda. Podle slov zasahujících hasičů „byli mrtví uvězněni pod těžkými kameny, které je zatlačily do bahna“.

O zřícení mostu se policie dozvěděla ve 14:41 a ihned začala záchrana zasypaných dělníků. Prvního záchranáři zvládli vyprostit během odpoledne, tento muž se lehce zranil. Druhého částečně zavaleného muže vyprostili po čtyřech hodinách až večer. Ve vážném stavu byl letecky transportován do hradecké fakultní nemocnice. Těla zbylých čtyř dělníků, tří Čechů (†35, †28, †? let) a Slováka (†47) byla nalezena během noci ze 4. na 5. září.

Záchranná akce ve Vilémově v roce 2014 zaměstnala 70 hasičů, 25 policistů a záchranářů. Zasahovali zde také kynologové ze speciálního vyprošťovacího týmu USAR.

Bezejmenný památník 

Rok po tragédii, tedy 4. září 2015, byl na kraji nového mostu odhalen malý památník s černou mramorovou deskou. Rodiny obětí si nepřály uvést jména svých blízkých, proto je na něm nápis: „Na tomto místě došlo 4.9.2014 k tragické události zavalení a smrti čtyř pracovníků při zřícení opravovaného mostu. Čest jejich památce".

Piety se v roce 2015 zúčastnil tehdejší starosta Lebeda, vilémovský farář Gabriel Burdej a rodiny dvou ze čtyř obětí. Obřad, během kterého byly u památníku položeny květiny, zapáleny svíčky a odhalena pamětní deska, začal v pravé poledne. Farář pamětní desku požehnal a řekl k tomu: „Památník by měl připomínat, že lidský život je nutné chránit za každou cenu.“

Památník, který byl odhalený přesně rok po tragédii, zdroj: Stribrohorak

Iniciátorem vzniku pomníčku bylo vedení městyse Vilémov. „Byla to otřesná a tragická událost, jedno z největších neštěstí v historii městyse. Byla naše občanská povinnost událost si připomenout a věnovat jí alespoň malý pomníček,“ doplnil Jiří Lebeda.

Deset lidí u soudu 

Nový most se po tragédii začal stavět 30. října. Provizorně se pro chodce a omezeně i řidiče otevřel 14. prosince 2014. V březnu 2015 se znovu uzavřel a dělníci pokračovali v jeho dostavbě. Nový most byl uveden do provozu v pátek 31. července 2015.

Vilémovskou tragédií se začala zabýval policie, viníci byli podezřelí ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Mohly padat tresty ve výši od tří do deseti let.

Soudy se neštěstím zabývaly ještě i letos na jaře. Letos v březnu Odvolací soud v Pardubicích zmírnil tresty čtyřem z pěti obžalovaných mužů. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. V roce 2022 odsoudil havlíčkobrodský soud pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky.

U soudu kvůli pádu mostu stanulo deset lidí, pravomocně již bylo řízení ukončeno s pěti dalšími obžalovanými, dva stavbyvedoucí jsou v podmínce. Soud zrušil trestní stíhání dvou koordinátorů bezpečnosti práce a také úřednice krajského úřadu.

Ohodnoť článek

Foto Stribrohorak/wikipedia | Zdroj ČTK, Česká televize, wikipedia

Štítky most, tragédie, zřícení, dělník, stavba, rekonstrukce, vzpomínka, 2014, Vilémov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragédii ve Vilémově připomíná památník. Dělníkům pod zříceným mostem pomáhala stovka záchranářů | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.