Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V devítitisícové Chotěboři vznikne soukromý domov důchodců se 120 lůžky

V Chotěboři vznikne soukromý domov důchodců se 120 lůžky. Do tří až čtyř let ho postaví společnost SeneCura, jíž město prodá pozemek v lokalitě Koubek vyčleněný pro tuto stavbu. Do soutěže o pozemek se firma přihlásila jediná, zaplatí za něj přes šest milionů korun. Jak novinářům řekl místostarosta Zdeněk Janovský (ODS), uzavření smluv k prodeji pozemku a právu na něm stavět schválilo středeční zastupitelstvo města.

„Jednáme o tom tady už přes rok,“ uvedl Janovský. V regionu služba chybí, nejblíže jsou domovy důchodců v Havlíčkově Brodě a v Hlinsku.  Devítitisícová Chotěboř původně plánovala postavit domov ve své režii. Pak se ale ukázalo, že by na investici asi za 150 milionů korun zřejmě nesehnala dotaci.

Záměr prodeje 9000 metrů čtverečních pozemku schválilo chotěbořské zastupitelstvo v červnu. SeneCura za metr zaplatí požadovanou minimální cenu 700 korun. Platba se uskuteční hned, ale pozemek podle smlouvy s městem dostane investor do svého vlastnictví až po zkolaudování nového domova.

Vlastní kuchyň i prádelna 

Chotěbořští zastupitelé ve středu také dostali na stůl architektonickou studii domova. „Zmapovali náš region i demografický vývoj ve městě a okolí a přišli s návrhem domu na 120 lůžek,“ uvedl Janovský. Polovina míst bude určena lidem postiženým demencí. Domov bude mít vlastní kuchyni i prádelnu, zaměstnáno v něm bude až 80 lidí. SeneCura podle místostarosty také informovala, že po dokončení domova důchodců má v plánu postavit v jeho blízkosti další dva domy asi s 20 malými byty, v nichž by bydleli důchodci, kteří jsou ještě soběstační.

SeneCura sídlí v Praze, spadá do skupiny působící v Rakousku a Francii. S ní provázaná firma Senior holding v ČR podle údajů na internetu provozuje domov důchodců v Chrudimi a rezidenci pro seniory v Praze, pracuje na dalších projektech. Na Vysočině má vybudovat domovy důchodců ve Žďáru nad Sázavou a v Telči.

Autoři

Štítky Chotěboř, domov pro seniory, pozemek, ODS, domov, Praha, Havlíčkův Brod, Hlinsko, Francie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V devítitisícové Chotěboři vznikne soukromý domov důchodců se 120 lůžky | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.