Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Slamáky z Jakubova obdivuje nejen Vysočina. Inspirovaly nás sochy v Rakousku, říká starosta obce

Každý, kdo přijíždí po státní silnici E-59 do obce Jakubov na Třebíčsku, si jich musí všimnout. Řeč je o takzvaných Slamácích, tedy velkých slaměných postavách, které mají každý rok jinou podobu. Obec se zhruba šesti stovkami obyvatel letos střeží kompletní rodina loupežníka Rumcajse. Oblíbení Slamáci, která zná celá republika, jsou každoroční záležitostí už od roku 2005.

Obec Jakubov leží u Moravských Budějovic na Třebíčsku, má zhruba šest set obyvatel. Obec se se pyšní titulem Vesnice Vysočiny 2005. 

A proč to všechno vlastně v uvedeném roce začalo? „Impulsem bylo v roce 2005 naše vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku, kdy jsme chtěli účastníky slavnostního vyhlášení něčím zaujmout. Už nevím přesně, koho to napadlo, ale inspirací byly podobné sochy sedláků v sousedním Rakousku,“ řekl redakci Drbny starosta Jakubova Miroslav Kabelka.

O výstavbu postav se každý rok stará desetičlenná parta lidí, jejich složení se nemění. Vůbec prvními Slamáky v roce 2005 byla dvojice selka a sedlák, o rok později je následovala rodina s miminkem a poté traktorista i se slaměným traktorem. Změna přišla v roce 2008, kdy se u silnice objevil Mach s Šebestovou. „Od tohoto roku, tedy 2008, stavíme pohádkové postavičky, které jsme dříve oblékali do látek. Posledních 10 let používáme stříkání fasádní barvou. Někdy máme postavy vymyšlené již rok dopředu a někdy měníme plány třeba i měsíc před stavěním. S nápady přichází jednotliví členové našeho týmu,“ prozradil dále starosta Jakubova na Třebíčsku.

Slamáci v Jakubově na Třebíčsku

Úterý, 18. října 2022, 12:05

2005, Sedlák a selka
2006, rodina s miminkem

V předchozích letech řidiče projíždějící kolem, ale i pěší potěšil třeba Shrek s Fionou, Ája s maxipsem Fíkem, Křemílek a Vochomůrka, Pat a Mat. Třikrát se objevila také zvířata odkazující na jihlavskou zoo – zebry, lemuři a tygři. Před pár dny byla dokončena rodina Rumcajse, tedy Rumcajs, Manka a malý Cipísek. A právě letošní slamáci dali stavitelům, podle Kabelky, pořádně zabrat. Nakonec vypomohla kostra trampolíny. „Nejvíce nám dali zabrat současní Slamáci. Rumcajse jsme chtěli stavět již před několika lety, ale řešili jsme, jak udělat velké klobouky. Základem se nakonec stala kostra dětské trampolíny, která se letos objevila na sběrném dvoře,“ popsal Miroslav Kabelka.

Sláma není základem jen pro oblíbené postavy, v Jakubově jsou nápadití i v době Vánoc či Velikonoc. „Každoročně od roku 2005 na Vánoce stavíme betlém ze sena v životní velikosti, který se stal inspirací pro vánoční výzdobu v okolních i vzdálenějších obcích. Ten první měl šest postav a ten poslední zdobilo již 26 postav,“ pochlubil se s úsměvem starosta Kabelka.

Jací Slamáci se vám líbí nejvíce?

Celkem hlasovalo141 čtenářů

Stavitelé slamáků pracují s velkými kulatými a malými hranatými balíky slámy, které jsou vždy základem. Ty doplňují různé odpadní materiály třeba z jakubovského sběrného dvora. „Napadá mě třeba již zmíněná kostra trampolíny, koberce jekor, lino, hadice, trubky, satelit tak dále,“ jmenuje Kabelka.

Plány na příští rok? 

A jaké jsou plány Jakubovských na další rok? „Nějaké plány na příští rok máme, ale neprozradím je,“ dodal s úsměvem Miroslav Kabelka.

Ohlasy od veřejnosti

Slamáci mají svou facebookovou stránku, kde se objevují nejnovější fotky a také chvála od veřejnosti. Nedočkavá byla třeba Alena Vidourková, která práci vemi chválí. „Já myslela, že se letos nedočkám, ale jako vždy super práce, smekám, paráda." Fotit Slamáky každý rok nezapomene Václav Kyprý„Nádherné, každý rok fotíme," vzkázal autorům Slamáků. Pravidelnou obdivovatelkou velkých postav ze slámy je například i Petra Sytná, ta má navíc svůj rituál. „Krásný, každý týden okolo projíždíme a zdravíme je krátkým zatroubením. Je to takový náš zvyk. Přináší nám šťastnou cestu," svěřila se na Facebooku. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Jakubov

Štítky sláma, postava, slamák, tradice, pohádka, anketa, Jakubov, Rakousko, Rumcajs, Kraj Vysočina, okres Třebíč, rodina, socha, kostra, trampolína, Velikonoce, Vánoce, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Slamáky z Jakubova obdivuje nejen Vysočina. Inspirovaly nás sochy v Rakousku, říká starosta obce | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.