Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud znovu projednává obžalobu pěti lidí kvůli pádu mostu ve Vilémově

Okresní soud v Havlíčkově Brodě se dnes znovu zabýval případem pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, při kterém v roce 2014 zemřeli čtyři dělníci a dva se zranili. Soud z rozhodnutí nadřízeného krajského soudu znovu projednává obžalobu pěti lidí původně obžaloby zproštěných. Státní zástupkyně pro ně dnes navrhla podmíněné tresty. Rozhodnutí soud vyhlásí 30. srpna, řekla soudkyně Hana Doubková.

Pravomocně je v případu pádu vilémovského mostu řízení skončené s pěti obžalovanými, z nichž dva stavbyvedoucí dostali podmíněné tresty. K soudu dnes jako obžalovaní přišli další čtyři lidé ze stavebních firem, které dělaly zakázku obsahující i rekonstrukci vilémovského mostu a technický dozor investora stavby, jímž byl Kraj Vysočina. Právní zástupci pro své klienty v závěrečné řeči opět požádali o zproštění obžaloby.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové z dokazování vyplynulo, že se obžalovaní dopustili nedbalostního jednání. Navrhla pro ně podmíněné tresty, jaké už dostali Josef Spour a Roman Bednařík. Uvedla, že nepodmíněný trest nenavrhuje jenom s ohledem na délku soudního řízení a na dobu, která od neštěstí uplynula.

Za přečin obecného ohrožení z nedbalosti u okresního soudu Spour i Bednařík dostali trest dva roky vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku a zákazem činnosti stavbyvedoucích na 2,5 roku. Odvolací soud jejich tresty zpřísnil na tři roky vězení s odkladem na čtyři roky a čtyřletý zákaz činnosti.

U soudu původně deset lidí 

Okresní soud se případem zabývá od roku 2016, poprvé rozhodl v roce 2018, následovalo zrušení odvolacím soudem a nová jednání. O případu rozhodoval odvolací soud naposledy letos v červnu. Před soudem původně stálo deset lidí.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově procházel v roce 2014 rekonstrukcí, která byla součástí modernizace silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policejní deník

Štítky soud, úmrtí, Vilémov, Havlíčkův Brod, podmíněné odsouzení, okresní soud, okres Havlíčkův Brod, odvolací soud, Kraj Vysočina, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud znovu projednává obžalobu pěti lidí kvůli pádu mostu ve Vilémově | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.