Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Národní památkový ústav v tomto roce na Vysočině investoval přes 14 milionů korun

Národní památkový ústav (NPÚ) letos investoval do památek, které na Vysočině spravuje, přes 14 milionů korun. Nejnákladnější byla stavba nového mostu v zahradě zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, která stála více než šest milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel českobudějovického NPÚ Petr Pavelec. Českobudějovické pracoviště NPÚ spravuje na Vysočině pět památek.

Most přes řeku Rokytnou dostal tvarosloví odpovídající historickému vyobrazení. Pracovalo se s kamenem i dřevem, i když základem 22 metrů dlouhého mostu je železná konstrukce, řekl Pavelec. Most se vrátil na původní místo, takže znovu dotváří barokní symetrickou linii. Navazuje na hlavní vstup do zámku, schodiště do zahrady a převádí návštěvníky na divadelní ostrov. Jaroměřický zámek letos navštívilo více než 30 tisíc lidí.

Takřka čtyři miliony stály práce na hradě Lipnici na Havlíčkobrodsku, kde vzniká v Thurnovském paláci nová expozice o způsobu vytápění na středověkých hradech. Návštěvnici ji poprvé uvidí v příštím roce.

Podle kastelána Marka Hanzlíka potřebuje Lipnice také vyměnit šindelové střechy. Má jich asi 2500 čtverečních metrů. Jejich kompletní výměna by byla za asi pět milionů korun. Zatím jsou střechy zajištěny sítěmi tak, aby případná padající krytina nikomu neublížila. Lipnici letos navštívilo přes 30 tisíc lidí. Návštěvnost tam každoročně mírně stoupá.

Neptunova kašna na nádvoří 

Obdobné je to na zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, na kterém byla letos po mnoha letech zprovozněna Neptunova kašna na vnitřním nádvoří. Vodu čerpá z 36 metrů hluboké zámecké studny vyhloubené už ve 13. století při stavbě původního hradu. „Letos renesanční zámek navštívilo přes 17 tisíc lidí, meziročně asi o šest procent víc," řekl kastelán Marek Buš.

Náměšťský zámek čeká obnova vnějších fasád. Přesný rozpočet ani termín prací ještě není znám, řekl Buš. Fasády se naposledy renovovaly v letech 1946 a 1947, kdy se zámek měnil v letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše.

Obnova na zámku v Telči 

Necelé tři miliony stály přípravné práce rozsáhlé obnovy zámku v Telči na Jihlavsku. Samotná renovace za asi 240 milionů korun spojená se zřízením nového návštěvnického okruhu i zázemím by podle Pavelce mohla začít v roce 2020. Dodavatele NPÚ ještě nemá. Telč kvůli vyklízení před renovací a uzavřením galerie přišla o část návštěvníků. Loni se návštěvnost blížila 100 tisícům lidí, letos byla asi o 30 tisíc nižší.

Na tržbách ze vstupného letos památky ve správě NPÚ na Vysočině, mezi něž patří i kostel sv. Víta, který je upomínkou zatopené obce Zahrádka, získaly asi 13 milionů korun. „Všechny peníze, které vyděláme na vstupném nebo nájmech, se už během roku vracejí do údržby, restaurování a provozu zámeckých areálů," řekl Petr Pavelec.


Zámku v Telči kvůli připravované obnově ubyli návštěvníci. V plánu je třeba i bylinková zahrada

Památky spravované Národním památkovým ústavem letos na Vysočině navštívilo méně lidí než loni. Propad podle mluvčí NPÚ Markéty Slabové způsobilo omezení provozu a uzavření některých částí zámku Telč, který se připravuje na rozsáhlou...

 

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky památky, NPÚ, investice, turistika, Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, zámek, Jaroměřice nad Rokytnou, Telč, Edvard Beneš, Rokytná (řeka), okres Havlíčkův Brod, Lipnica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní památkový ústav v tomto roce na Vysočině investoval přes 14 milionů korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.