Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zámku v Telči kvůli připravované obnově ubyli návštěvníci. V plánu je třeba i bylinková zahrada

Památky spravované Národním památkovým ústavem letos na Vysočině navštívilo méně lidí než loni. Propad podle mluvčí NPÚ Markéty Slabové způsobilo omezení provozu a uzavření některých částí zámku Telč, který se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci. Jiné památky si návštěvnost udržely nebo mírně zvýšily. Přes pokles je Telč dál nejnavštěvovanější památkou v regionu. Od ledna do září zámkem prošlo 69 482 lidí a do 23. října přišlo dalších asi 2300 návštěvníků.

Telči podle Slabové ubylo zájemců o prohlídky mimo jiné uzavřením návštěvnického okruhu Galerie, který v minulosti nabízel atraktivní výstavy filmových kostýmů a rekvizit. Loni za prvních devět měsíců roku dorazilo na zámek přes 96 tisíc lidí. Renesanční zámek by měl v příštích dvou letech projít obnovou za více než 200 milionů korun. Alespoň částečně přístupný by měl zůstat i během prací.

Souběh stavební a restaurátorské činnosti s tou návštěvnickou má za sebou hrad Roštejn na Jihlavsku v majetku Kraje Vysočina. Jeho obnova spojená s instalací nových expozic začala v roce 2017. Se začátkem letních prázdnin byly zpřístupněny všechny nové expozice, které jen za letošek navštívilo téměř 37 tisíc lidí, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Příští rok obnova asi za 70 milionů korun skončí úpravou nádvoří. „Mimo jiné zde bude vysazena bylinková zahrádka, která pomyslně propojí exteriér s interiérem botanického sálu, který se pyšní unikátní nástěnnou výmalbou znázorňující právě stromy a rostliny podle herbáře Hieronyma Bocka," řekla kastelánka hradu Kateřina Rozinková.

Vynikající sezona ve Žďáru 

Hrad Kámen na Pelhřimovsku, který je také v majetku kraje, už letos navštívilo takřka 19 tisíc lidí, asi o 600 více než za celou loňskou sezonu.

V počtu návštěvníků si polepšil i opravovaný poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Zatímco loni ho navštívilo 30 tisíc lidí, letos jich přišlo asi o tisíc víc. „Sezona byla vynikající i navzdory tomu, že stále pokračují opravy," řekla kastelánka Michaela Kokojanová. Kvůli opravám podle ní návštěvníci nemohli do horních pater. Omezení kostel kompenzoval sníženým vstupným.

Roštejn i Kámen budou přístupné do konce října, stejně jako další tři areály ve správě NPÚ - zámky v Náměšti nad Oslavou a Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku a hrad v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Jejich návštěvnost byla podle Slabové srovnatelná s loňskou sezonou, do 23. října je navštívilo přes 78 tisíc lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, turistika, Vysočina, Telč, Národní památkový ústav, zámek, Kraj Vysočina, hrad, zámek Telč, Roštejn, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Žďár nad Sázavou, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámku v Telči kvůli připravované obnově ubyli návštěvníci. V plánu je třeba i bylinková zahrada | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.