Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

SŽDC plánuje zlepšit nádraží na Vysočině. Zmodenizují se budovy i zázemí pro cestující

Na Vysočině bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investovat desítky milionů korun do obnovy výpravních budov v Křižanově, Skleném nad Oslavou a v Třebíči. Zlepšit by se měl stav budov a jejich zateplení a zázemí pro cestující. Po Skleném letos práce začnou i v Křižanově. V Třebíči ale zatím neskončilo výběrové řízení na dodavatele, sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Na příští rok správa chystá celkovou rekonstrukci tratě mezi Křižanovem a Skleným.

Železniční trať mezi Křižanovem a Skleným nad Oslavou na Žďársku je součástí dráhy, po níž vlaky jezdí mezi Brnem, Havlíčkovým Brodem a Prahou. Podle věstníku veřejných zakázek má chystaná kompletní obnova tohoto zhruba sedm kilometrů dlouhého úseku předpokládanou hodnotu přes 1,6 miliardy korun. U zakázky podle Illiaše zatím není podepsaná smlouva o dílo. Přípravné práce by podle něj ale měly probíhat už od příštího měsíce, hlavní stavba pak od března příštího roku.

V Přibyslavi už je hotovo 

Ve stanici Křižanov by měla stát obnova výpravní budovy přes 50 milionů korun a ve Skleném nad Oslavou asi 13 milionů. Investici do výpravní budovy v Třebíči předpokládá SŽDC okolo 30 milionů korun. Budova má podle mluvčího řadu závad, včetně zastaralých technických sítí, opravit tam je potřeba i fasádu, sociální zařízení nebo přístup pro cestující.

Nedávno Správa železniční dopravní cesty na Vysočině dokončila obnovu výpravní budovy v železniční stanici Přibyslav na Havlíčkobrodsku, což podle Illiaše stálo 23 milionů korun. Kolaudace tam bude 31. října. Do konce roku budou hotové loni zahájené úpravy dvou nástupišť na nádraží v Havlíčkově Brodě, kde jde o investici přes sto milionů. Výluka tam už podle mluvčího skončila. Havlíčkův Brod je nejvýznamnější stanicí na trati mezi Kolínem a Brnem. První dvě její opravená nástupiště umožňují pohodlnější nastupování do vlaků od podzimu 2015.

Autoři | Foto thomelighting.com

Štítky železnice, SŽDC, nádraží, doprava, Správa železniční dopravní cesty, Kraj Vysočina, Křižanov, Třebíč, Havlíčkův Brod, Brno, Praha, Přibyslav, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SŽDC plánuje zlepšit nádraží na Vysočině. Zmodenizují se budovy i zázemí pro cestující | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.