Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V kraji funguje víc než 500 neprofesionálních knihoven. V zásobování jsme na druhém místě

V Kraji Vysočina funguje 503 neprofesionálních knihoven, kterým knihy půjčují bývalé okresní knihovny. Díky této spolupráci se loni dostalo čtenářům z malých vesnických knihoven na Vysočině v průměru 345 knih. Víc zásobované byly jen knihovny v Ústeckém kraji, řekla Irena Brezovic z Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Půjčování knih není jedinou funkcí, které pro ně větší knihovny vykonávají. Školí třeba jejich obsluhu, pomáhají s evidencí knih a výpůjček a někde také spravují webové stránky knihoven.

Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou takto podle Brezovic pečuje o 106 neprofesionálních knihoven. „Jsou i místa, kde knihovna dřív bývala, ale činnost neobnovila, přitom stále někde původní fond mají, ale nepracují, nemají půjčovní dobu, říkáme tomu stagnující knihovny," řekla Veronika Čtveráková ze žďárské knihovny. Na Žďársku je jich deset. Vedle nich ale vznikají i úplně nové knihovny. V posledních letech je na Žďársku založily obce Krásné, Bobrůvka nebo Věchnov, řekla Čtveráková.

Obec Cikháj má naopak od roku 2016 knihovnu stagnující. A s jejím obnovením nepočítá. „Nejsou tady lidi, kteří by byli ochotní se o knihovnu starat, a ani tady nebyli ti, kteří by si knížky chodili půjčovat," řekla starostka Sylvie Litochleb.

To v obci Javorek s asi 110 obyvateli knihovnu před čtyřmi lety obnovili. Dnes ji podle starosty Miroslava Škapy navštěvují i starší lidé z okolních vesnic, kteří nemají možnost jezdit pravidelně do okresního města. Je součástí místní prodejny. „Funguje to díky naší obětavé místostarostce. Lidem jen stačí vybrat si z elektronické databáze knih žďárské knihovny knihu, objednat si ji a ona už mu ji doveze do obchodu, kde si ji půjčí," řekl Miroslav Škapa.

Knihovny nezajišťují jen půjčování knih 

Ve Vatíně, který je také prozatím mezi stagnujícími knihovnami, o zprovoznění knihovny uvažují. Měla by nabízet přístup k internetu nebo kopírku a tiskárnu, aby ji mohli využívat školáci. Podle starosty Romana Kolbábka by mohla být knihovna ve Vatíně obnovená do dvou let v bývalé škole.

Půjčování knih už dávno není jedinou činností knihoven. I ty menší se zapojují do kulturního nebo společenského dění. Místní knihovna ve Štokách na Havlíčkobrodsku pořádá také příměstský tábor. První skončil v pátek, druhý začne 12. srpna. Knihovna v asi dvoutisícových Štokách je jednou ze 129 knihoven na Havlíčkobrodsku. Jako profesionální knihovna funguje od 70. let minulého století. Má 259 registrovaných čtenářů a ve fondu asi 12.000 knih, řekla její knihovnice Iva Dáňová.

Autoři | Foto Jihočeská knihovna

Štítky literatura, knihovna, kniha, výpůjčka, Kraj Vysočina, Krajská knihovna Vysočiny, Ústecký kraj, Havlíčkův Brod, Matěj Josef Sychra, okres Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod, Vatín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji funguje víc než 500 neprofesionálních knihoven. V zásobování jsme na druhém místě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.