Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči v kraji vloni vyjížděli skoro k 10 tisícům událostí. Přibylo požárů i dopravních nehod

Hasičský záchranný sbor na Vysočině má na svém kontě za loňský rok skoro 10 tisíc výjezdů. Oproti roku 2017 museli zasahovat u většího počtu požárů, celkem jich bylo 967. Podle ředitele krajských hasičů Jiřího Němce je tento nárůst kvůli všudypřítomnému suchu a chybějící vodě.

Pro srovnání – v roce 2017 vysočinští hasiči vyjížděli k 719 požárům, přičemž nejvíce práce měli hasiči 7. ledna 2018, kdy hořela skládka v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku. „Byl to vůbec nejdelší požár v historii našeho sboru, zásah trval 11 dní,“ zmínil ředitel Jiří Němec.

PSALI JSME: Požár skládky u Nové Cerekve hasiči již zlikvidovali. Hořelo přesně dvanáct dní 

Nárůst je patrný také u počtu dopravních nehod. V roce 2018 jich bylo 1408, v roce 2017 1390. „Důvodem nárůstu v tomto případě je hlavně kolaps na dálnici v prosinci 2018. Od 12. do 13. prosince stála dálnice 26 hodin,“ vysvětlil Jiří Němec.

Během zásahů hasičů z Vysočiny v loňském roce zemřelo 120 lidí. „Tyto osoby zemřely během samotného zásahu. Do statistiky nejsou započítaná úmrtí třeba v sanitce nebo později v nemocnici, to je třeba dodat,“ říká ředitel Němec.  

Požár auta po nárazu do stromu 

Celkem čtyři lidé v roce 2018 podle něj při požáru uhořeli. Ve všech případech to bylo během dopravní nehody. „Za nejtragičtější můžeme označit nehodu ze srpna 2018, která se stala v Chotěboři. Dva lidé uhořeli v autě po nárazu do stromu,“ doplnil ředitel krajských hasičů.

Vysočina má k 1. lednu 2019 celkem 903 jednotek požární ochrany. Uniformu obléká dohromady 617 profesionálních hasičů. „Vysočinský sbor má aktuálně 35 civilních zaměstnanců,“ jmenuje dále Němec.  

Hasičský záchranný sbor čítá na Vysočině 21 stanic. Většina z nich je v budovách, které hasiči vlastní. Jen šest jich je v městských objektech. Čtyři města je hasičům poskytla za symbolické korunové nájemné. Velké Meziříčí a Humpolec je pronajímají za vyšší částky. „V případě Humpolce je to 200 tisíc korun ročně,“ řekl Němec.

PSALI JSME: Tragický víkend na silnicích Vysočiny: Dva mladí muži po nárazu do stromu uhořeli v autě 

Pro profesionální hasiče jsou samozřejmě důležití také jejich dobrovolní kolegové. Deset z nich musí být schopno vyrazit k události do pěti minut od vyhlášení poplachu, dalších 112 má být připraveno do deseti minut.

Nová stanice pro brodské hasiče

Na úplně novou stanici se mohou těšit hasiči v Havlíčkově Brodě. Vyjde na 280 milionů, sloužit by měla nejpozději v roce 2020. Současná stanice, která sídlí v Žižkově ulici, nevyhovuje umístěním ani velikostí. Nová budova vyroste na Humpolecké ulici a v současné době se hledá dodavatel stavby.

Za rok 2018 mají hasiči na Vysočině na kontě 99 tisíc tísňových volání a dále pak  763 evakuovaných osob. Oproti roku 2017 je to nárůst o 225%, důvodem je srpnový požár v Jihlavanu.
Během zásahu se v roce 2018 na Vysočině zranilo 20 hasičů, z toho jich bylo osm dobrovolných.

O novou základnu má v budoucnu zájem také sbor v Jihlavě, který sídlí v budově staré 60 let. „Jedním z hlavních důvodů je to, že v Jihlavě na Sokolovské ulici není kapacita pro speciální techniku. Velkou výhodou je to, že máme vlastní pozemky na Kosovské ulici,“ doplnil Němec.

Zmíněná speciální technika – třeba mobilní elektrocentrála nebo kontejner na dimetrické měření pro případ havárie – je v současnosti umístěna třeba na stanicích v Kamenici nad Lipou nebo ve Žďáru nad Sázavou.

Na novou základnu v Jihlavě, jež by mohla sídlit na zmíněných pozemcích v Kosovské ulici, zatím ale není zpracovaná ani studie.

Foto Lenka Dvořáková, Tomáš Kaser

Štítky HZS Kraje Vysočina, statistika, 2018, zásah, událost, hasiči, požár, Jiří Němec, Kraj Vysočina, dopravní nehoda, Hasičský záchranný sbor, Nová Cerekev, Jihlava, strom, okres Pelhřimov, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v kraji vloni vyjížděli skoro k 10 tisícům událostí. Přibylo požárů i dopravních nehod | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.