Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Policisté v kraji si posvítí na opilé a nepřipoutané řidiče. Kontroly neminou ani školáky

S blížícím se koncem letních prázdnin očekávají také policisté na Vysočině zvýšený provoz na silnicích a s tím samozřejmě jde ruku v ruce i riziko možného nárůstu počtu dopravních nehod. Jako každoročně, tak i v letošním roce, se budou řidiči a chodci setkávat mnohem častěji s policejními hlídkami, a to zejména po celý nadcházející víkend a poté také na začátku příštího týdne, kdy školákům začíná nový školní rok.

Krajští policisté připravili kromě zvýšeného dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na nadcházející víkend také mimořádnou dopravně bezpečnostní akci, která bude mít především preventivní charakter. „Policisté se při ní zaměří zejména na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti, a to na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd. Budou kontrolovat, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a zda-li dodržují veškerá pravidla silničního provozu,“ sdělila k chystaným kontrolám Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Policisté nevynechají ani dětské pasažéry. Zaměří se na to, jestli jsou řádně připoutány v dětských autosedačkách. U dospělých budou kontrolovat použití bezpečnostních pásů. Zajímat je bude také technický stav vozidel. Do akce se zapojí také vrtulník Letecké služby Policie ČR.

Nepozornost zabíjí 

O víkendu se uskuteční také preventivní akce s názvem „Nepozornost zabíjí“. „Jde o kampaň, která si klade za cíl primárně upozornit na to, že používání mobilního telefonu za volantem může mít fatální následky. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod. Hlavním cílem je změna chování řidičů,“ pokračuje výčtem další akce Čírtková.

Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu prvního zářijového týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce potrvá po celý týden. „Jednou z důležitých priorit policistů na Vysočině je docílit větší bezpečnosti chodců v silničním provozu, a proto se policisté zaměří zejména na malé chodce,“ vysvětluje policejní mluvčí.  

Nadcházející pondělí půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina.

„Výkon služby zaměříme v tyto dny na základě naší místní znalosti do míst v blízkosti školních a předškolních zařízení, tedy do míst s vysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde v minulosti docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Štítky policie, kontroly, školáci, bezpečnost, provoz, Kraj Vysočina, dopravní nehoda, silniční provoz, Letecká služba Policie ČR, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v kraji si posvítí na opilé a nepřipoutané řidiče. Kontroly neminou ani školáky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.