Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině s Novým rokem někde podraží teplo, jinde voda. Změní se i ceny v MHD

Obyvatelům největších měst Vysočiny s Novým rokem většinou služby nepodraží. Cena pitné vody o něco stoupne jen na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. Platby za teplo budou vyšší v Jihlavě a Třebíči, nárůst bude do dvou procent.

Ve Žďáru nad Sázavou začne platit nový ceník MHD a v Havlíčkově Brodě se po třech letech stagnace zvýší nájemné u bytů, jichž se týkalo regulované nájemné. Třebíč zvyšuje nájemné o inflaci. Poplatky tyto radnice zvyšovat nebudou, vyplývá z ankety ČTK.

Za metr krychlový pitné vody včetně stočného budou lidé v pěti největších sídlech kraje od 1. ledna platit od 69,95 koruny v Pelhřimově po více než 90 korun na Žďársku, Třebíčsku a Jihlavsku. Obyvatelům Třebíče cena za metr krychlový vody se stočným od 1. ledna stoupne o 2,6 procenta na 90,68 koruny. „Je to v podstatě inflační nárůst,“ řekl dříve ČTK ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný.

Havlíčkobrodská firma Vodovody a kanalizace bude od 1. ledna za metr krychlový pitné vody se stočným účtovat 72,99 koruny, o 4,3 procenta více než letos. Na Jihlavsku cena vzrostla od července, obyvatelé za metr krychlový platí 94,85 koruny. Na Žďársku zůstane příští rok platba na 94,90 koruny za metr krychlový.

Kupony budou levnější 

Odvážení odpadků se obyvatelům největších měst Vysočiny příští rok neprodraží. Roční platba na hlavu se bude pohybovat od 580 korun ve Žďáru nad Sázavou po 680 korun v Jihlavě, kde ale mohou 80 korun ušetřit lidé zapojení do motivačního programu na podporu třídění odpadků. Obyvatelé v Třebíči budou za odpad nadále platit 648 korun, v Pelhřimově 650 korun a v Havlíčkově Brodě 600 korun.

Ceník MHD se s Novým rokem změní jen ve Žďáru nad Sázavou. Růst se bude týkat jednorázových jízdenek, zatímco předplatní kupony zlevní. Nejvíc podraží placení hotově, kde jízdné stoupne z 11 na 14 korun, při platbě elektronickou peněženkou jen o korunu na deset korun. Ale například měsíční předplatné podle webu města bude stát 220 korun, o dvacet korun méně než v tomto roce.

Nájemné u části městských bytů stoupne v Havlíčkově Brodě a Třebíči. „Ve většině nájemních smluv máme sjednané inflační doložky, nájemné v městských bytech a nemovitostech bývá tedy pravidelně zvyšováno o inflaci,“ uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

V Havlíčkově Brodě vzroste nájemné u bytů, jichž se týkal regulovaný nájem.

Průměrná cena tepla 

Jejich obyvatelé od roku 2014 platí 59,35 koruny za metr čtvereční plochy.  Příští rok sazba stoupne nejvýše na 62,73 koruny. Růst se podle mluvčí města Aleny Doležalové nebude týkat sociálních, startovacích bytů, domova s pečovatelskou službou ani bytů, u nichž nájemné vzešlo ze soutěžních řízení.

Průměrná cena tepla z centrálního zásobování v krajské Jihlavě bude příští rok 586 korun za gigajoule (GJ), v porovnání s plánem pro letošek vzroste o dvě procenta. Uvedl to jednatel Jihlavských kotelen Vladimír Nedvěd. V Třebíči budou lidé platit 498 korun za GJ, tedy o 1,4 procenta více než v tomto roce. Podle údajů třebíčské firmy TTS energo se tak roční platba za topení a ohřev vody obyvatelům třípokojového bytu zvýší zhruba o 170 korun.  V Jihlavě je centrální zásobování závislé na zemním plynu, v Třebíči se topí biomasou.

Havlíčkobrodská firma Teplo HB příští rok sníží cenu za GJ o dvě koruny na 542 korun, uvedl jednatel společnosti Miroslav Sommer. Cena tepla nestoupne ani ve Žďáru nad Sázavou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ceny, zdražení, voda, teplo, MHD, nový rok, Kraj Vysočina, Třebíč, Žďár nad Sázavou, platba, Jihlava, Havlíčkův Brod, okres Třebíč, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině s Novým rokem někde podraží teplo, jinde voda. Změní se i ceny v MHD | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.