Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Vysočina sčítá škody po víkendové vichřici. Lidé by i nadále měli zvážit procházky v lese

Poslední říjnový víkend zasáhla, mimo jiné i Kraj Vysočina, silná vichřice. Rychlost větru dosáhla místy více než 110 km/hod. Takto silným náporům větru nemohly odolat stromy jak ve volné krajině, tak ani v lesích. Vývraty či zlomy tak můžeme vidět v různém množství podél silnic, ve městech, ale samozřejmě i v lesích. Některé z nich zůstaly zavěšeny o sousední stromy, což s sebou přináší značné nebezpečí.

„Návštěvníci přírody by si měly v současné době počínat velice opatrně. Pohyb poblíž stromů vyvrácených, zlomených nebo zavěšených je velice nebezpečný. Důrazně nedoporučujeme tato místa navštěvovat. Může dojít k vážným zraněním, jde o místa s extrémním nebezpečím ohrožením života. Je dobře si uvědomit, že snížená stabilita některých stromů nemusí být patrna na první pohled,“ upozornil Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Zpracování nahodilé těžby bude trvat řádově týdny až měsíce. Nebezpečí pohybu v těchto místech je umocněno nasazením techniky, která je nezbytná pro zpracování nahodilé těžby. Odstraňování polomů je úkol, který bude pro vlastníky velice obtížný. Likvidace větrných kalamit totiž patří k těm nejnáročnějším.

Rozsah škod se bude postupně upřesňovat, nicméně v současné době se na Vysočině množství odhaduje na sta tisíce m3.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky vichřice, škoda, les, příroda, nebezpečí, Kraj Vysočina, strom, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina sčítá škody po víkendové vichřici. Lidé by i nadále měli zvážit procházky v lese | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.