Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V památkách na Vysočině vrcholí přípravy na novou sezonu. Maluje se a dělají se nové podlahy

V památkách ve správě Národního památkového ústavu na Vysočině v těchto dnech vrcholí přípravy na zahájení nové sezony. Brány památek se pro návštěvníky otevřou v sobotu 1. dubna. Kromě běžného úklidu se kasteláni připravují také na sezonní výstavy. V některých památkách začaly také stavební práce. Největší stavební ruch panuje v těchto dnech na nádvoří hradu Lipnice.

Dělníci za pomoci těžké techniky vybagrovali plochu lipnického hradního nádvoří, položili nové rozvody, vytvořili podkladovou vrstvu a pokládají konečnou dlažbu. „Kámen na dlažbu pochází z lomu Horka u Světlé nad Sázavou. Je barevně vhodnější než běžná šedivá lipnická žula,“ řekl dnes kastelán Marek Hanzlík. Kameníci podle něj denně zpracují až 15 tun kamene.

Do zahájení sezony by měla být podle lipnického kastelána zrekonstruována podstatná část nádvoří. „Hrad bude v částečně provizorních podmínkách pro návštěvníky normálně přístupný,“ věří Hanzlík. Práce pak budou pokračovat opravou přístupové cesty k hradu. Dosavadní betonové panely, které tvoří cestu už 50 let, nahradí dlažba z kamenných odseků. Podstatná část přístupové cesty by měla být opravená do začátku hlavní turistické sezony.

Pracuje se také ve druhém patře Thurnovského paláce. „Je to hrubá stavba, chybí okna, dveře, podlahy i rozvody. Zatím to vypadá trochu jako nevzhledný protiatomový bunkr,“ řekl Hanzlík s nadsázkou. Na Lipnici by se letos mělo proinvestovat kolem 13 milionů korun. Dalších devět milionů je připraveno na rok 2018.

Výstava o stolování na zámku

Na zámku v Náměšti nad Oslavou se kromě běžného úklidu pracuje na obnovení výstavy o stolování na zámku. „Musíme hlavně upravit předměty, které téměř k nerozeznání imitují pravé potraviny. Po loňské sezóně jsou poněkud omšelé,“ řekl kastelán Marek Buš. Pracovníci správy zámku už minulý týden odkryli plachty ze sochy Neptuna na zámeckém nádvoří. „Socha je restaurovaný originál, na zimu ji vždy musíme zakrývat kvůli vodě, která by v drobných prasklinkách mohla zamrznout a sochu poškodit,“ dodal kastelán.

Úklid po filmařích, kteří natáčeli dokument o Martinu Lutherovi, pokračuje v těchto dnech na zámku v Telči. „Děláme novou podlahu a malujeme v místnosti průvodců,“ řekl kastelán Bohumil Norek. Dělníci pracují také na statickém zajištění vstupní brány, která je v současné době v péči restaurátorů. Brána by měla být usazena do konce května.

Nové koberce leží v expozicích i na návštěvnických trasách na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Připravujeme se na otevření sezonní výstavy s názvem S ozvěnou lesního rohu, která začne od 1. května a potrvá do konce října,“ uvedla kastelánka Jana Petrová. Lidé si na výstavě prohlédnou například historické zbraně, střelecké terče či umělecká díla s loveckou tematikou. Exponáty týkající se lesa a lovu pocházejí nejen z depozitáře jaroměřického zámku, ale také ze zámku v Náměšti nad Oslavou a Bítově.

Autoři | Foto www.zamek-jaromerice.cz

Štítky purkrabí, výstava, nádvoří, Kraj Vysočina, podlaha, zámek, Národní památkový ústav, dlažba, hrad, Lipnice, Martin Luther, Jana Petrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V památkách na Vysočině vrcholí přípravy na novou sezonu. Maluje se a dělají se nové podlahy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.