Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hejtman Vítězslav Schrek aktuálně k povodním: Situace na Vysočině není horší

, aktualizováno 14. září 2024, 15:11

Dobré zprávy měl pro novináře hejtman Vítězslav Schrek na mimořádné tiskové konferenci, která se konala v sobotu 14. září hodinu po poledni.

Jak zmínil Schrek, zlepšila se predikce ohledně řeky Sázavy, kde se již nehovoří o stoleté vodě. Aktuální čísla vypadají, že nepůjde ani o padesátiletou vodu.

Třetí stupeň povodňové aktivity je zatím jen na Želetavě v Jemnici a na Svratce v Dalečíně a Borovnici nad Vírem. „Co se týká uzavřených silnic, stále platí omezení u Koroužného na Žďársku a v Bítovčicích na Jihlavsku," shrnul Vítězslav Schrek.

Srážky na Vysočině neustávají, aktuálně je na dvou tocích v kraji vyhlášený třetí povodňový stupeň. Konkrétně to je na řece Želetavce a Svratce. Nepříznivý vývoj se v nejbližších hodinách očekává i na řece Sázavě, proto se zde pracuje na dalších...

V prvním případě se sesunul svah v místě, kde probíhala stavba opěrné zdi a fungoval tam kyvadlový provoz, v tom druhém jde o komplikace spojené s opravou průtahu, ráno bylo v obci evakuováno šestadvacet lidí. „Došlo k uzavření náhraního mostu přes řeku Jihlavy. Zvýšená hladina a nápor vody začaly ohrožovat jeho stabilitu,“ řekl hejtman. Lidé za řekou mohou využívat lávku pro pěší nebo cyklostezku na Luka nad Jihlavou.

Stromy na kolejích 

Odpoledne pak hejtmanství informovalo o stromech na kolejích na trati Chýnov-Obrataň, uzavřená byla také silnice Maleč - Víska na Chotěbořsku, kde tekla řeka Doubrava přes silnici. Neprůjezdná byla později odpoledne kvůli záplavě také cesta mezi obcemi Křižánky a České Milovy.

V souvislosti s přívalovými srážkami, které už od pátku trápí ČR, mají plné ruce práce také zdravotníci. Společně s hasiči zasahovali v Bystřici nad Pernštejnem, kde se topil člověk.

Hasiči aktuálně pracují zejména na Brodsku, protipovodňové zábrany staví ve Světlé nad Sázavou, v Ledči nad Sázavou, v Havlíčkově Brodě a dalších čtyřech místech podél řeky, jde zejména o preventivní opatření.

Předpověď na další dny 

Déšť by měl začít ustávat v neděli, například ve Žďárských vrších má ale pršet až do pondělního odpoledne.

Ohodnoť článek

Foto Dalibor Mašek

Štítky povodně, déšť, srážky, počasí, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Vítězslav Schrek aktuálně k povodním: Situace na Vysočině není horší | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.