Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Ve Velkém Meziříčí hasiči kvůli hlášeným dešťům osadili protipovodňové zábrany

Ve Velkém Meziříčí na Žďársku hasiči kvůli hlášeným extrémním dešťům osadili protipovodňové zábrany u toků Balinka a Oslava. Rozhodla o tom povodňová komise města, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Povodí Moravy už v úterý uvedlo, že snižuje hladiny vody v nádržích. Někteří starostové v kraji oslovení ČTK dohodli upouštění vody i v některých rybnících.

Od čtvrtka do odvolání bude v pohotovosti pracovní štáb krajské povodňové komise. Vyplývá to z údajů na webu kraje. Výstraha meteorologů s extrémním stupněm nebezpečí platí pro velkou část Vysočiny od čtvrtka, velmi vydatný déšť očekávají koncem týdne v celém kraji.

Podle odhadu pracovníků krajského vodoprávního úřadu by velkou část srážek ve čtvrtek a pátek mohla absorbovat půda, která je po suchém srpnu stále vyschlá. Vydatnost srážek o víkendu nelze přesně z předpovědních modelů odvodit, budou se upřesňovat. „K vydatnému dešti se má navíc o víkendu připojit místy i silný vítr, což by mohlo způsobovat vývraty a pády stromů," uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

V jedenáctitisícovém Velkém Meziříčí hasiči navýšili stálou protipovodňovou stěnu u řek mobilními zábranami na kritických místech v širším centru. „Jednak to děláme, protože to je potřeba, zároveň si to naši hasiči procvičí, protože je stejně minimálně jednou za půl roku staví," řekl starosta Alexandros Kaminaras (za Společně VM). Riziková je především Balinka, která má mělké koryto a při deštích tok rychle vystoupá. U Oslavy se dá průtok vody regulovat díky přehradě Mostiště, již povodí už v úterý uvedlo mezi nádržemi, z nichž preventivně upouští vodu.

Jihlava nechala upustit vodu z hlavních vodohospodářských rybníků. Na případné zásahy se chystají hasiči. „Tajemník magistrátu dal pokyn Službám města Jihlavy, aby byli připravení na případné plnění písku do pytlů," řekl ČTK mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Jestřebí, místní část Brtnice, by už měla pomoci chránit dokončovaná protipovodňová nádrž. Přívalový déšť v údolí škodil v červnu 2018. Na nádrž za 25 milionů korun bez DPH dostalo město dotaci.

V okolí Bystřice nad Pernštejnem, Chotěboře, Moravských Budějovic, Náměště nad Oslavou, Nového Město na Moravě, Telče, Třebíče, Velkého Meziříčí a Žďáru nad Sázavou by podle meteorologů mohlo za čtyři dny od čtvrtka do neděle spadnout od 150 do 250 milimetrů vody, tedy 150 až 250 litrů na metr čtvereční. Ve zbývajících částech Vysočiny by od pátečního odpoledne do neděle mohlo v úhrnu spadnout od 100 do 150 milimetrů vody, uvedl Český hydrometeorologický ústav na webu.

Organizátoři v kraji ruší akce 

Kraj Vysočina s ohledem na výstrahu ČHMÚ apeluje na občany, aby se v případě mimořádné události řídili pokyny složek IZS Kraje Vysočina případně povodňových orgánů obcí. „Je třeba preventivně věnovat velkou pozornost zabezpečení majetků a ideálně sledovat povodňové zpravodajství. Žádáme občany, aby nepodceňovali varování meteorologů a tam, kde se dají mimořádné události s ohledem na lokaci toků předpokládat, počítali s možnými opatřeními," vyzvala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Na výstrahu meteorologů reagují také někteří organizátoři víkendových akcí na Jihlavsku. O zrušení sobotního Jednorožného rožnění v Třešti na Jihlavsku informovali organizátoři dnes po obědě. „S velkou lístostí oznamujeme, že sobotní slavnost Jednorožné rožnění se ruší . Vzhledem k velmi nepříznivé a tentokrát i velmi pravděpodobné předpovědi nebude možné naši slavnost uskutečnit. Věříme, že nám to počasí v příštím roce vynahradí a budeme si moci den užít se vším všudy. Děkujeme za pochopení," sdělili organizátoři na Facebooku. 

Konat se nebude ani čtvrteční akce Volný čas není nuda, ta měla proběhnout zítra od 15 do 18 hodin na jihlavském Masarykově náměstí. „Velmi se omlouváme, ale vzhledem k předpovědi počasí na zítřek, jsme se rozhodli akci zrušit..." vzkázali na facebookové stránci události organizátoři. 

„Pravidelný páteční koncert Brána Jihlavy přesune z Masarykova náměstí operativně na jiné vhodné místo, bude o tom aktuálně informovat na webu a sociálních sítích," dodal mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Ke zrušení Dne města přistoupilo i město Třebíč. „Vzhledem k meteorologickým předpovědím, které predikují extrémní déšť a silný vítr, se akce na Karlově náměstí ruší, včetně Dne otevřených dveří v Základní umělecké škole Třebíč. Zůstávají památky a expozice města Třebíč a Muzea Vysočiny Třebíč se vstupem zdarma od 9 do 17 hodin v rámci Dnů evropského dědictví a také městská autobusová doprava pro všechny zdarma po celý den," informovala Třebíč na svém Facebooku. 

Apel od ministra Rakušana 

Na organizátory akcí, které jsou naplánovány od čtvrtka do neděle, apeloval ministr vnitra Vít Rakušan na odpolední mimořádné tiskové konferenci s tím, že je vhodné zvážit zrušení těchto akcí. Zejména pak těch, které se konají poblíž vodních toků. Zároveň varoval před povodňovou turistikou. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hasiči Velké Meziříčí

Štítky počasí, záplavy, povodeň, déšť, správa, hasiči, Velké Meziříčí, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém Meziříčí hasiči kvůli hlášeným dešťům osadili protipovodňové zábrany | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.