Ne nadarmo se říká, že jsme národ houbařů. Vždyť řada z nás má ráda procházky v lese, ať už jen tak, v sezoně na borůvky nebo s košíkem na houby. V naší zemi vyráží na houby dokonce až 70 procent Čechů. Houbaření je populární i na Vysočině, v jejíž lesích najdeme všechny tradiční jedlé houby. A jak nedávno informovali meteorologové, letošní houbařská sezona pomalu začíná.
„A proto opět spouštíme oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu mykorhizních (zejména hřibovitých) hub, které sbírá většina českých houbařů. Mapu pro vás budeme mívat jako tradičně ZDE," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X.
Houbaři, pozor! Letošní houbařská sezóna pomalu začíná. A proto dnes opět spouštíme oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu mykorhizních (zejména hřibovitých) hub, které sbírá většina českých houbařů. (Konkrétně ji spouštíme v 11 hodin.)
— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) May 27, 2024
Mapu pro vás budeme mívat jako tradičně zde:… pic.twitter.com/5SKcWMkQCK
Podle aktuálních informací z uvedené mapy je na Vysočině střední pravděpodobnost růstu hub, ve srovnání s ostaními kraji by houbaři na Vysočině měli patřit k těm nejúspěšnějším.
Data v mapě ovlivňuje jak počasí - tedy optimální teploty, srážky a půdní vlhkost - tak i informace od mykologů, kteří mapují výskyt hub přímo v terénu v daném kraji. „Jakmile jsou tato kritéria ve shodě, výpočet je spuštěn a mapa zveřejněna. Faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často „vybíravé“ a drží se jen určitých druhů stromů apod. Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných," dodává ČHMÚ.
V košících houbařů v našem kraji nejčastěji skončí hřiby – hlavně dubové, hnědé, žlutomasé a smrkové, pak muchomůrky růžovky nebo bedly. Dobrou pomůckou pro houbaře může být webová stránka nahouby.cz, kde si houbaři sdílejí své aktuální úlovky. Podle nejnovějších příspěvků v košících houbařů na Vysočině nejčastěji končí kozáci, hřib dubový, klouzci, křemenáče či hřib kovář. „Začínají růst na Jihlavsku, 4 kozáci, 4 klouzci a křemenáč malý. Za hoďku okolo lesa," pochlubil se houbař Ondřej Barák. Daří se i houbařům na Třebíčsku. „Včera v Třebíči dubáci, celý prolezlý. Na sídlišti rostou už i kozáci," napsal před pěti dny houbař, který se na webu podepsal jako E.
Na čerstvých houbách si pochutnal i uživatel Aika. „Plná pánvička dnešních kozáků. Vysočina Křelovice," napsal 28. května na výše uvedený web.
Růst hub ovlivňují dva hlavní faktory - teplota a dostatečná vlhkost. Všem, kteří chtějí být ve správnou dobu na správném místě, doporučuje mykolog Zdeněk Pelda sledovat údaje Hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu, kde jsou k dispozici podrobná data za poslední týden. Zde je možné sledovat, v jakých lokalitách kolik napršelo a podle toho je pak snadné se rozhodnout, kam vyrazit na houby.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.