Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Novoměstský horolezec a nositel Koruny Himálaje Jaroš slaví šedesáté narozeniny

Radek Jaroš. Tohle jméno slavného horolezce, rodáka z Nového Města na Moravě, zná snad každý. A to nejen v ČR. Jaroš se svými výkony řadí k nejrespektovanějším světovým horolezcům. A dnes má své životní jubileum, slaví totiž 60. narozeniny.

Radek Jaroš, který má pevné kořeny na Vysočině, je nejúspěšnějším českým himálajským profesionálním horolezcem. Je specialistou na expedice v malém počtu členů. Svoje výstupy absolvuje výhradně bez použití kyslíkového přístroje a pomoci výškových nosičů.

Radek Jaroš před pěti lety řekl, že má další motivaci - chce sbírat nejizolovanější vrcholy světa.

První Čech s Korunou Himálaje 

Před deseti lety Jaroš úspěšně vystoupil na poslední čtrnáctou osmitisícovku – K2, a tím se zapsal do síně slávy světového horolezectví. Stal se prvním Čechem a teprve 15. člověkem na světě, který tímto způsobem získal Korunu Himálaje.

Jaroš o svých výpravách napsal několik knih, natočil také dokumenty, které se dočkaly ocenění na filmových festivalech.

Radek Jaroš ja autorem knih Dobývání nebe, Hory shora, Hory, má panenko a Hory shora 2, na posledních dvou se podílela i jeho dcera Andrea. Úspěšný výstup na K2 popisuje další jeho kniha K2 - poslední klenot mé koruny Himálaje.

Začal v 18 letech na skalách rodné Vysočiny 

S lezením začal rodák z Nového Města na Moravě jako osmnáctiletý na skalách rodné Českomoravské vrchoviny. Následovaly Vysoké Tatry, Alpy, Ťan-šan, Pamír, Himálaj. První, tehdy ještě neúspěšný výstup na nejvyšší vrchol světa Mount Everest absolvoval v roce 1994, druhý úspěšný po čtyřech letech. „Mount Everest jsem nepokořil, ale hora mi souhrou okolností dovolila, abych na ni vystoupil,“ okomentoval v roce 1998 Radek Jaroš. Zdoláním Mount Everestu se stal 12. člověkem v historii, který dokázal ze severní, tibetské strany vystoupit na vrchol bez použití umělého kyslíku.

Lékaři mu amputovali 11 článků na nohách 

Radka Jaroše během jeho kariéry zastihly i zdravotní komplikace. Třeba při výpravě na Annapurnu v roce 2012 mu omrzly nohy a poté podstoupil sedm operací, při nichž mu lékaři amputovali 11 článků z omrzlých prstů na obou nohách. Později se od lékařů dozvěděl, že má zlomený pátý obratel. Jednalo se o únavovou zlomeninu, se kterou prý žije asi 30 let.

Horolezec z Vysočiny je členem novinářského profesního sdružení Czech Travel Press. Je členem Českého klubu fair play Českého olympijského výboru. A od loňského podzimu je držitelem ocenění od prezidenta Petra Pavla.

Dnešní slavnostní den, kdy si připomínáme den vzniku Československa v roce 1918, prezident Petr Pavel zakončil vyznamenáním šedesátky významných osobností. Nezapomněl ani na několik rodáků z Vysočiny.

Radek Jaroš měl být oceněný už v roce 2014 z rukou exprezidenta Miloše Zemana. To však tehdy odmítl.

„ČOV mě 2014 navrhnul na medaili. Sněmovna schválila. Ale já nakonec odmítl. Toužil jsem po ní a vážil bych si tohoto ocenění. Ale vzhledem k tomu, kdo by mě ho měl předat...! Dvakrát jsem odmítnul s ním jít na večeři. A byl konec...," zavzpomínal Radek Jaroš na svém facebookovém profilu.  A dodal, že si velmi váží toho, že „druhý pokus" opravdu přišel. 

Jaroš také natočil několik filmových dokumentů z expedic a dalších dokumentárních filmů.

Jezdí také přednášet a věnuje se také třeba cyklistice nebo golfu. Je rozvedený, kromě dcery Andrey má syna Ondřeje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Radka Jaroše, Vojtěch Jílek | Zdroj radekjaros.cz, ČTK, wikipedia

Štítky výročí, rodák, jubileum, horolezec, Radek Jaroš, sport, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Novoměstský horolezec a nositel Koruny Himálaje Jaroš slaví šedesáté narozeniny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.