Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj otestuje telemedicínu, začne stavbu dalších záchranek a také oslaví 20 let v EU

PR článek

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek ve svém pravidelném souhrnu zmiňuje aktuální várku důležitých zpráv z Kraje Vysočina. „Tentokrát se budu věnovat nejen stavbám v dopravě, ale také našemu pilotnímu projektu telemedicíny nebo fungování speciální humanitární jednotky. Připojuji i několik zajímavých pozvánek na akce, kde se spolu můžeme potkat,“ říká hejtman Vítězslav Schrek.

Moderní a kvalitní diagnostika ve všech krajských nemocnicích

Nemocnice Pelhřimov zahájila provoz nového pracoviště magnetické rezonance. V současné době tímto supermoderním diagnostickým přístrojem disponuje už všech pět krajských nemocnic na Vysočině. Magnetická rezonance pro radiodiagnostické oddělení byla pořízena za pomoci evropského programu REACT-EU za 36 milionů korun, Kraj Vysočina zainvestoval přístavbu objektu. Nový přístroj představuje pro pacienty obrovský kvalitativní posun v nabízených službách a obyvatelům především Pelhřimovska skončilo nutné dojíždění za vyšetřením do okolních nemocnic.

Peníze ze Sberbank jsou konečně „doma“

Po dvouletém úsilí, ve kterém jsme jako Kraj Vysočina byli velmi aktivní, nám bylo na účty připsáno 95 % celkové pohledávky z likvidované Sberbank CZ – konkrétně jde o 2,396 miliardy korun. Tato částka je díky výplatě části úroků o 27 milionů vyšší, než nám bylo po napadení Ukrajiny Ruskem v bance zadrženo a nevyplaceno, a to i přesto, že jsme o výplatu hned v první den počátku ruské agrese požádali. Peníze jsou nyní rozděleny ke zhodnocování do několika vybraných peněžních ústavů a postupně budou zapojovány do rozpočtu kraje, především na předfinancování projektů hrazených z Evropské unie nebo na velké krajské projekty jako například na novostavbu Pavilonu rehabilitační a geriatrické péče a parkovacího domu Nemocnice Jihlava. Použijeme je ale i na další důležité projekty, třeba na stavbu nové speciální školy pro děti s postižením v Třebíči nebo na modernizaci našich středních škol ve Žďáře nad Sázavou, v Novém Městě na Moravě anebo ve Velkém Meziříčí. Věřím, že radost z úspěšně vyřešené likvidace banky má i řada dalších měst a obcí Vysočiny.

Otestujeme telemedicínu

Nebojíme se nových technologií a odvážně zkoušíme jejich využití tam, kde nám to dává smysl. Proto se chystáme v pěti vybraných sociálních zařízeních Kraje Vysočina otestovat možnosti telemedicíny, která by mohla v budoucnu efektivně pomoct s plnohodnotnou lékařskou péčí a v určitých situacích vyřešit i nedostatek lékařů. Pečovatelé a zdravotníci by tak nově mohli v konkrétních případech konzultovat zdravotní stav klientů s lékařem prostřednictvím videokonferenčních hovorů. Samotnému testování bude předcházet vybavení spolupracujících organizací speciální diagnostickou technikou, která bude schopna naměřené aktuální informace o pacientovi on-line přenášet k lékaři. Testování bude probíhat celý rok.

Více informací o práci vysočinského hejtmanství kraj pravidelně zveřejňuje na www.kr-vysocina.cz.

Začala stavební sezóna

Stavíme naplno a řadu dalších krajských staveb připravujeme. Ještě letos v létě zahájíme stavbu další části jihovýchodního obchvatu Jihlavy – část VÝCHOD. Start stavby, kterou plynule navážeme na dokončení první části obchvatu nazvané JIH, tak bude oproti původnímu plánu o několik měsíců uspíšen. V roce 2025 už bude jedna z nejdůležitějších dopravních staveb v Kraji Vysočina dokončena. Finišuje také zadávací řízení na dodavatele stavby obchvatu Brtnice. Zahájili jsme stavbu společného depozitáře pro Muzeum Vysočiny v Pelhřimově, pracovat se začalo už i na novém návštěvnickém centru hradu Kámen. Stavební léto bude i ve znamení nových výjezdových základen pro krajské záchranáře v Humpolci a následně i ve Velkém Meziříčí, v majetkové přípravě je nová základna v Bystřici nad Pernštejnem.

Kraj vybavil humanitární jednotku

Speciální útvar Českého červeného kříže, tzv. humanitární jednotka, dostane od Kraje Vysočina pro svou činnost nové vybavení. Jednotka působící především na domovském Havlíčkobrodsku, ale podle potřeby také ve zbytku regionu, si vybrala osm kompletně vybavených záchranářských batohů, se kterými už má dobrou zkušenost. Speciální útvar disponuje vyškolenými psychointerventy a zasahuje při mimořádných a krizových situacích, hromadných haváriích nebo nehodách na základě aktuálně uzavřené dohody s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina. Kraj Vysočina tuto spolupráci vítá a podporuje.

Den s Krajem Vysočina

Na 8. června 2024 připravuje Kraj Vysočina tradiční akci Den s Krajem Vysočina, jež volně naváže na akci Vysočina v pohybu, která byla i letos mimořádně úspěšná a sportovní veřejností hojně využívaná. Připravovaná akce je určena široké veřejnosti, ale hlavní nabídku směrujeme především na rodiny s dětmi, pro které budou v areálu Sportovně relaxačního centra Český mlýn připraveny zajímavé sportovní aktivity a zážitky. Všichni návštěvníci si budou moci kromě různých sportovních disciplín vyzkoušet také svoje kulinářské umění v rámci workshopů známých potravinářských firem z Kraje Vysočina a samozřejmě si zakoupit jejich výrobky. O finále Dne s Krajem Vysočina se postará Zatrestband Petra Píši. Celé to tak bude o dobré zábavě, zdravém pohybu, výborném jídlu a skvělé muzice. To si nenechte ujít.

20 let v EU

Česká republika slaví v tomto roce 20. výročí vstupu do Evropské unie. Také Kraj Vysočina si tuto událost připomene, a to společně se statutárním městem Jihlava, tedy stejně jako před 20 lety. Dne 1. května společně oslavíme na jihlavském Masarykově náměstí 20 let našeho členství v EU koncerty Bee Bandu a hudební skupiny POETIKA, které bude doplňovat velkoformátová výstava nejzajímavějších projektů podpořených fondy EU, krájení narozeninového dortu a doprovodný program pro celou rodinu. Součástí programu budou i komentované prohlídky jihlavské radnice a kostela sv. Ignáce z Loyoly, zdarma si budou moci návštěvníci prohlédnout expozice Oblastní galerie Vysočiny, Muzea Vysočiny v Jihlavě nebo se podívat do jihlavského podzemí. I tohle je super nabídka.

„Závěrem bych rád adresoval velké poděkování Vám všem, kteří jste v rámci osvětové akce Čistá Vysočina opět pomohli přírodě od všeho, co do ní nepatří. Uklidili jsme společně, co se dalo,“ doplňuje hejtman Vítězslav Schrek. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zprávy, zdraví, telemedicína, EU, hejtman, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Matula

Udělejte chodník z Nemocnice Jihlava směrem k "burgrarne", chodí tam mnoho lidí z nemocnice na MHD, do Coopu, na parkoviště P+R

Pátek, 19. dubna 2024, 17:02Odpovědět

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj otestuje telemedicínu, začne stavbu dalších záchranek a také oslaví 20 let v EU | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.