Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sdílená auta na Vysočině? Anketa Drbny ukázala, že by o ně čtenáři měli zájem

Po sdílených kolech by se mohli Jihlavané už letos dočkat také sdílených aut. Město splňuje všechny předpoklady, aby tato služba, takzvaný carsharing, slavila úspěch. Jen na první minuty zdarma mohou lidé zapomenout, město nechce do projektu dát ani korunu. A jak ukázala nedávná anketa mezi čtenáři Jihlavské Drbny, více než polovina hlasujících čtenářů by o tuto službu měla zájem. A to nejen v krajském městě Vysočiny.

Anketu, která zjišťovala zájem čtenářů o carsharing, jsme zveřejnili na začátku března. A do dnešního poledne se do ní zapojilo 202 čtenářů. Otázka zněla: Měl by na Vysočině fungovat takzvaný carsharing? 

Výsledky ankety k 14. březnu 12:00

Z hlasování vyplynulo, že více než polovina čtenářů by uvítala sdílená auta v Jihlavě i dalších městech Vysočiny (pro bylo 57% hlasujících, což je 115 čtenářů). To, že by carsharing měl fungovat pouze v Jihlavě, tedy nikoliv v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Žďáru nad Sázavou, podpořilo šest čtenářů (3% hlasujících). A naopak, možnost "carsharing by měl fungovat v jiných městech kraje, v Jihlavě ne " zaškrtlo pět čtenářů (2%). O casharing ani v jednom městě Vysočiny nestojí 97 čtenářů (38%). 

Carsharing v Jihlavě může mít několik podob. Jednou z nich je půjčování aut mezi lidmi navzájem

Spontánní půjčování aut na jednosměrnou jízdu, dlouho dopředu plánovaná výpůjčka nebo sdílení vlastního vozu s dalšími lidmi ve městě. Carsharing, který ještě letos vyzkouší Jihlava, může mít mnoho tváří.

Jak již zaznělo, město Jihlava splňuje všechny předpoklady k tomu, aby se takzvaný carsharing mohl fungovat. Atraktivnost lokality určuje celá řada faktorů. „Jsou to především hustá a efektivní síť MHD, kompaktní městská zástavba vícepodlažních domů, narůstající potřeba parkovacích míst, přítomnost vysoké školy, velcí a atraktivní zaměstnavatelé pro mladé lidi nebo komunita lidí, kteří automobil využívají pouze občas a půjčení vozu jim přijde vhodnou alternativou,“ vyjmenoval předseda Asociace českého carsharingu Roman Filip.

První minuty zdarma nebudou 

V Jihlavě půjde odhadem o třicet až padesát aut vhodných do města, zřejmě s hybridním pohonem. Radnice jedná s více firmami, nejpravděpodobnější je spolupráce s CAR4WAY, lídrem na českém trhu.

Letos by se v Jihlavě měla rozjet první testovací verzi. A dál se uvidí. Primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) již řekl, že carsharing nesmí stát městskou kasu ani korunu, jednat se bude o podmínkách parkování sdílených vozů. První minuty zdarma jako u sdílených kol tak nebudou. „V příštím roce rozjedeme první fázi, uvidíme, jak se k tomu postaví obyvatelé města. Podle využití a reakcí se budeme rozhodovat dál,“ řekl Ryška koncem minulého roku.

Sdílená auta lidé v Jihlavě vyzkouší už v tomto roce. A carsharing může mít hned několik podob. Může jít o spontánní půjčování aut na jednosměrnou jízdu, dlouho dopředu plánovaná výpůjčka nebo sdílení vlastního vozu s dalšími lidmi ve městě. Carsharing, který ještě letos vyzkouší Jihlava, může mít mnoho tváří.

„Investoval bych do sdílených manželek." 

O této novince v dopravě debatují i lidé na Facebooku. „Myslím, že bych je třeba i využil, narozdíl od těch kol," napsal Tadeáš Beneš. Jednoznačně pro sdílená auta je David Matula. „Včera bylo pozdě," myslí si. Debatu v komentářích odlehčil Luboš Vlasák který napsal, že by v Jihlavě investoval do projektu sdílených manželek. A přidal obavu, že by sdílená auta po městě začala překážet. „Tak auta, trenýrky a ženy se nepůjčují, to byste měli vědět. Navíc tahle hloupost není ani slučitelná s modrými zónami, sdílená auta začnou někde zákonitě překážet. A fakt to není koloběžka, která když překáží, tak ji poponesete o metr dále. V Praze tímhle blokují výjezdy a prostor kamionů na manévrování. A pokud voláte jejich call centra a hlásíte problém s jejich odstaveným vozem, snaží se vás odbýt a odkazují se na svého posledního zákazníka," napsal na Facebook Vlasák. 

Ne všem se carsharing zamlouvá. Do zástupu kritiků se přidal třeba Lukáš Vosyka. Celá tahle kravina by v Jihlavě být neměla. Jihlava není tak velká, aby tahle ptákovina tady byla potřeba." 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Peter Fazekas / pexels

Štítky sdílená, auta, auto, carsharing, doprava, anketa, čtenář, Drbna, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Paulát

"Z hlasování vyplynulo, že více než polovina čtenářů by uvítala sdílená auta v Jihlavě i dalších městech Vysočiny (pro bylo 57% hlasujících)" píše J.Drbna. OK -
ale za své - tedy firmy, která to bude provozovat. Jenom jsem zvědavý, jestli 57% hlasujících pro bude pro, až firma zveřejní svůj ceník. Obávám se , že to zkrachuje jako v již v několika městech v ČR, i když je to služba dobrá a vítaná, leč jak se dnes moderně říká, zcela neudržitelná..

Čtvrtek, 14. března 2024, 23:42Odpovědět

Sdílená auta na Vysočině? Anketa Drbny ukázala, že by o ně čtenáři měli zájem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.