Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Carsharing v Jihlavě může mít několik podob. Jednou z nich je půjčování aut mezi lidmi navzájem

Spontánní půjčování aut na jednosměrnou jízdu, dlouho dopředu plánovaná výpůjčka nebo sdílení vlastního vozu s dalšími lidmi ve městě. Carsharing, který ještě letos vyzkouší Jihlava, může mít mnoho tváří.

Otevřené veřejné sdílení vozů, které jsou volně dosažitelné 24 hodin 7 dní v týdnu, zapůjčení pouze on-line přes aplikaci a doba zápůjčky již v rádu desítek minut. Tak funguje varianta, kterou provozují největší carsharingové firmy v Praze a v Brně.

V hlavím městě je kolem 1700 sdílených vozů, v moravské metropoli pak necelé dvě stovky. „To, co se může lišit u jednotlivých poskytovatelů, jsou oblasti ve městě, kde si auta můžete vyzvedávat a vracet," popsal předseda Asociace českého carsharingu Roman Filip. Jinými slovy jde o to, aby někdo nenechal auto v odlehlé oblasti, kde už si ho nikdo další nepůjčí.

Spontánní i plánované půjčování

Například Autonapůl nabízí své služby v režimu round-trip carsharingu v osmi krajských městech a Jihlava jako krajské centrum Vysočiny je určitě zajímavá. Podle Michala Šimoníka z této společnosti je pro jejich zákazníky důležité vědět, kde auto najdou, když ho budou potřebovat, a že si mohou jeho využití naplánovat předem. „Z hlediska snižování množství osobních aut je tedy úspěšnější round-trip carsharing, kde má každé sdílené auto přidělenou svou pevnou parkovací stanici nebo zónu a umožňuje jak spontánní využití, tak i rezervaci dlouho dopředu,“ popsal Šimoník.

„Obecně lze říci, že mix autopůjčoven a carsharingových služeb dostupných na trhu nabízí rozdílné možnosti, které se navzájem krásně doplňují.“
Radka Šubířová, HoppyGo

Takzvaný free-float carsharing neboli volný carsharing, oslovuje jiný typ zákazníků, je spíš pro jednosměrné spontánní jízdy v rámci města. „Neprokázalo se, že by dosahoval efektu snížení intenzity automobilové dopravy. Tento systém neumožňuje rezervace déle než cca hodinu dopředu a má typicky několikanásobně větší flotilu než round-trip carsharing,“ porovnal obě alternativy Šimoník.

Ze své podstaty pak není geograficky nijak limitovaná služba HoppyGo. Její působnost tvoří sami uživatelé. „Přirozeně však tento typ služby funguje nejlépe v prostředí velkých měst, kde lidé často nemají takovou potřebu využívat auto každý den,“ připustila Radka Šubířová z marketingu HoppyGo. I ona vidí Jihlavu jako další z destinací, kam proniknout.

Auto nemusí stát před domem

HoppyGo přitom do ulic nepřidává žádná další auta, ale dává lidem možnost sdílet ta, která by jinak stála zaparkovaná v ulicích. „Majitelé vozů, kteří automobily nabízejí, si mohou díky tomu zajistit vedlejší příjem a bezproblémové pokrytí nákladů na provoz svého vozu. A na druhé straně řidiči, kteří automobil nevlastní, si mohou půjčit za dostupnou cenu vůz v situaci, kdy jej potřebují,“ popsala Šubířová win-win situaci.

ANKETA: Pro sdílená auta je Jihlava atraktivní lokalitou, do spolupráce by se mohly zapojit školy i firmy

Po sdílených kolech by se mohli Jihlavané už letos dočkat také sdílených aut. Město splňuje všechny předpoklady, aby tato služba, takzvaný carsharing, slavila úspěch. Jen na první minuty zdarma mohou lidé zapomenout, město nechce do projektu dát...

Je sympatické, že firmy nabízející carsharing, táhnou za jeden provaz. „Obecně lze říci, že mix autopůjčoven a carsharingových služeb dostupných na trhu nabízí rozdílné možnosti, které se navzájem krásně doplňují,“ uvedla Radka Šubířová. Podle ní je P2P carsharing, který nabízí HoppyGo, nejlepší na delší cesty či na speciální příležitosti, jako je stěhování nebo dovolená.

GoDrive s jednoduchou a přehlednou aplikací pak funguje V Českých Budějovicích, které jsou uspořádáním podobné Jihlavě. „Pro začátek by jistě postačila jednoduchá aplikace a několik hlavních zón, kde by si lidé nejčastěji půjčovali auta. Doporučujeme provést průzkum a nasadit auta do různých lokalit k zapůjčení. Poté můžete provést statistické vyhodnocení zón,“ řekla Pavla Ludačková, jak by se v Jihlavě mohlo začít, v GoDrive by se na tomto projektu rádi podíleli. ​

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CAR4WAY

Štítky sdílená auta, carsharing, aplikace, anketa, doprava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Carsharing v Jihlavě může mít několik podob. Jednou z nich je půjčování aut mezi lidmi navzájem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.