Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Hvězda Sanitky a dabingu Tomáš Juřička bydlel v Jihlavě jen pár let, pak začal žít v Plzni

Jen krátce žil v Jihlavě rodák Tomáš Juřička, jehož hlas známe hlavně z dabingu. Má herecké kořeny, v televizi i ve filmu debutoval již v roce 1976, tedy ve svých 16 letech.

Politický vězeň 

Tomáš Juřička se narodil 26. ledna 1960 v krajském městě Vysočiny, dnes je mu tedy 64 let. Jeho rodiče měli v té době angažmá v Horáckém divadle. V Jihlavě ale moc dlouho se svou rodinou nebydlel. Brzy se přestěhovali do Plzně, kde jeho otec František začal pracovat pro rozhlas. Ten však v době normalizace nebyl moc společensky oblíbený, jeho názory a aktivity z něj udělaly politického vězně. Tomášova maminka Marie Grafnetterová byla dlouholetou členkou operetního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Tomáš Juřička tedy vyrůstal v uměleckém prostředí, už coby dítě poznal, jaké to je stát na divadelním jevišti. Proto asi není překvapivé, že Tomáš studoval na Státní konzervatoři v Praze, kde v roce 1981 absolvoval studium hudebně-dramatického oddělení. „Že to na konzervatoř alespoň zkusím, vycházelo z tradic rodiny. Maminka v operetě, tatínek bývalý divadelník, momentálně činný v rozhlase, i když v době mého rozhodování už byl odklizen v cihelně jako topič. No a já od dětství na jevišti… Napadlo by vás v mé situaci něco jiného?“ prozradil Tomáš Juřička v roce 2013 v rozhovoru pro Plzeňský deník.

Tomáš Juřička je ženatý, s manželkou Lucií, jež vystudovala přírodní vědy a věnuje se studiu menších živočišných druhů, má tři dcery. Dcera Justýna je členkou kapely Silent Greetings.

Už během studia dostával menší televizní role, například v roce 1977 se úplně poprvé objevil v televizní inscenaci Ať hodí kamenem, znát ho můžeme i ze seriálů Zkoušky z dospělosti, Malý pitaval z velkého města nebo Dynastie Nováků.

Třináct let v divadle 

Po absolutoriu získal Tomáš Juřička angažmá v Divadle Jiřího Wolkera, hrál zde 13 let. Tady stojí za zmínku jeho role v představení Princ a chuďas, Fidlovačka nebo Limonádový Joe.

Proslulý bratr Jaroslav Jandera 

V roce 1984 dostal velkou televizní roli Jaroslava Jandery v seriálu Sanitka, kde si zahrál bratra hlavní postavy – Jaromíra Hanzlíka. Již menší roli dostal třeba i v seriálech Rodáci nebo Chlapci a chlapi. Po roce 1991 se v televizi a ve filmu objevuje spíše příležitostně, hrál např. v pohádce Princezna ze mlejna 2 nebo v seriálu Pojišťovna štěstí. V roce 2013 si zopakoval roli Jaroslava Jandery pokračování seriálu Sanitka s názvem Sanitka 2.

Eddie Murphy, Denzel Washington i Oslík 

Důležitou kapitolou v Juřičkově životě je dabing. Za zmínku stojí i to, že dlouhá léta namlouvá postavu skřítka Františka v pořadu Kouzelná školka. Juřička je v dabingu aktivní dodnes. Jeho hlasem k českým divákům promlouvají američtí herci Eddie Murphy, Samuel L. Jackson, Denzel Washington nebo Kiefer Sutherland, daboval také americké role Karla Rodena. Hlas propůjčil třeba i Oslíkovi ze Shreka. „Doufám, že se mi daří se postavě originálu tu více, tu méně přiblížit. Dabing je vlastně služba kolegovi v zahraničí,“ dodal ve zmíněném rozhovoru pro Deník. Dabingu se věnuje i jeho sestra, herečka Lucie Juřičková.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSFD (redakčně upraveno) | Zdroj ČSFD, denik.cz, wikipedia

Štítky rodák, herec, dabing, divadlo, film, seriál, Tomáš Juřička, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Hvězda Sanitky a dabingu Tomáš Juřička bydlel v Jihlavě jen pár let, pak začal žít v Plzni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.