Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině se bude o víkendu lyžovat nejméně na devíti kopcích. Běžkařská trať v Jihlavě je dnes zavřená

Na Vysočině se s koncem týdne otevřou i skiareály, které v závěru minulého roku přerušily provoz kvůli oblevě. Nynější mrazy jim umožnily doplnit zásoby technického sněhu. Lyžovat se bude nejméně na devíti kopcích. V sobotu zahájí sezonu ledová stěna ve Víru na Žďársku. Přírodní sníh pro běžkaře v kraji není. Využít mohou uměle zasněženou trať v jihlavském Českém mlýně a ve vyhrazených hodinách sportovní tratě Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě.

V Jihlavě dnes bude běžkařská trať uzavřená kvůli úpravě, o víkendu bude měřit okolo půl kilometru. S dalším prodloužením na 800 až 900 metrů počítají členové spolku Lyžařské Jihlavsko v příštím týdnu. „Bude obdobně dlouhá jako minulý rok," řekl Martin Kratochvíl ze spolku.

Sjezdovky jsou otevřené na Čeřínku a Šacberku u Jihlavy a na Fajtově a Harusově kopci na Žďársku. „Podmínky jsou dneska exkluzivní, sněhu máme dost," řekl Karel Klapač za Harusův kopec.

Lepší sněhové podmínky 

Poslední dny svítí slunce, noční teploty klesají i víc než deset stupňů pod nulu. Svah na Šacberku u Jihlavy pokrývá přibližně metrová vrstva sněhu. Sněhové podmínky se zlepšují také na Fajtově kopci. „Vyrábíme technický sníh, abychom spravili následky oblevy. Na víkend bychom měli otevřít i dětské vleky," řekl Jiří Pálka z tamního lyžařského klubu.

V Novém Jimramově na Žďársku bude vlek v provozu od pátku. Od pátečních 14:00 bude opět otevřená také sjezdovka v Lukách nad Jihlavou. Od pátku nebo nejpozději od soboty se bude lyžovat na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou. V sobotu obnoví provoz sjezdovky na Křemešníku u Pelhřimova a ve Vysoké u Havlíčkova Brodu.

Sněhová děla zapnuli také ve Svratce na Žďársku, tam se bude lyžovat od pondělí.

Ledová stěna ve Víru 

Ve Víru budou moci lezci v ledu znovu trénovat od sobotního rána. „Zatím jsou ideální klimatické podmínky a i ohledem na předpověď počasí odhadujeme, že se bude lézt minimálně dva týdny nepřetržitě," uvedl Slávek Matuška ze spolku, který se o ledovou stěnu stará. Umělý ledopád měří 45 metrů. Lezecké cesty jsou dlouhé od 15 do 25 metrů. Lezení na horních partiích stěny je podle Matušky kvůli bezpečnosti umožněno jen zkušeným horolezcům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Šacberk

Štítky lyžování, skiareál, počasí, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se bude o víkendu lyžovat nejméně na devíti kopcích. Běžkařská trať v Jihlavě je dnes zavřená | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.